Ova hrana ubija želju za seksom

"Veza između hrane i seksa zaista postoji", kaže američki nutricionista Sintija Sas.

Istraživanja pokazuju da određene namirnice dokazano imaju ulogu u podizanju libida i pružaju podršku zdravom seksualnom životu. Ali, dokazano je i da neke namirnice izrazito loše utiču na libido. Ozloglašenu trojku čine alkoholna pića, šnicla i sva masna hrana.

Alkohol
Čaša vina može da vas opusti i da vam razveže jezik i tako povoljno da utiče na vaš društveni život. Međutim, istina je da je alkohol jedna od najgorih stvari za vaš seksualni život. Previše alkohola guši želju za seksom, smanjuje osetljivost i napetost pa može da postakne neoprezno i nepromišljeno ponašanje, što pak vodi u nesiguran seks.

Šnicla
Tačno je da iz mesa dobijamo potrebne proteine i cink, ali i zasićene masnoće i holesterol. Ishrana bogata mesom povezana je s povećanim rizikom za razvoj dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska i srčanih bolesti, zdravstvenih stanja koja mogu da utiču na cirkulaciju krvi i seksualnu funkciju. Osim toga, mala studija objavljena 2006. godine sugeriše da jedenje mesa može da izazove neprijatan miris tela. Za potrebe studije 17 muškaraca je izabralo mesnu ili bezmesnu ishranu tokom dve nedelje, nakon čega su se zamenili. Grupa žena je zamoljena da oceni njihovu privlačnost samo na osnovu mirisa tela (preko jastučića koje su muškarci nosili ispod pazuha). Ženama su se više svideli mirisi muškaraca koji nisu jeli meso.

Masna hrana
Mnoge pržene i masne namirnice imaju visok nivo loših masti, kao što su zasićene masti i trans masti, koje mogu loše da utiču na zdravlje srca i da ometaju cirkulaciju jer pogoduju stvaranju masnih naslaga u arterijama. Osim toga, konzumacija prženih krompirića (i ostalih namirnica pripremljenih na takav način) povezuje se s povećanim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2, za koji je poznato da uzrokuje seksualne probleme i kod žena i kod muškaraca.

Izvor: Jutarnji list
Foto: Morguefile

Pogledajte još