Radnice firme držane pod ključem, pa otpuštene bez objašnjenja

Radnice su zatekle izbačene lične stvari u krugu firme, a otkazi su im dostavljeni poštom. Preduzeće im je ostalo dužno zarade za novembar i decembar.

- Radile smo vredno, bez žalopojki, za minimalac od 21.000 dinara mesečno, naslušale se svakojakih lepih obećanja, a na kraju smo izbačene na ulicu. Dobile smo obrazloženje da za vreme probnog rada nismo pokazale stručne sposobnosti. Sve smo radnice sa dugogodišnjim iskustvom u tekstilnoj industriji, radile smo u raznim firmama, često i izvozne programe i nigde nismo doživele da neko tako ocrni naš rad - naglašava Marija Brandić, ističući da su sve radnice potpisale ugovor o radu 12. avgusta prošle godine, posle perioda od tri i po meseca rada na crno.

- Mi smo u poziciji da ne možemo da biramo i zbog toga je nas nekoliko u maju prošle godine prihvatilo ponudu da radi na crno, za dnevnicu od 300 dinara. Dobile smo obećanja da ćemo posle uhodavanja biti prijavljene, a vlasnik je tražio da mu nađemo iskusne radnice, starije od 50 godina. Od 12. avgusta nas trinaest je zaključilo ugovore o radu, a plata nam je bila 21.000 dinara. Prve dve zarade su isplaćene na vreme, a već treća je kasnila. Na kraju, ostale smo bez novembarske i decembarske zarade, ali i bez posla - objašnjava Brandićeva.

Ona kaže da su koleginice i ona trpele svašta, da im je gazda govorio da su ćorave, smotane, da ne znaju da razmišljaju... U zimskom periodu u pogonu je ujutro temperatura bila svega pet stepeni. Radnice tvrde da su u toku radnog vremena bile zaključane, a poslovođa je vrata otvarao samo uz vlasnikovo odobrenje.

- Pored svog posla bile smo obavezne da čistimo i pogon i sanitarni čvor - objašnjava Svetlana Perutka.

- Uputio nas je na Osnovni sud u Zrenjaninu, iako dobro zna da mi nemamo para za suđenje. Ali, nećemo odustati od teško zarađenog novca - ističe Brandićeva. Radmila Arsić kaže da je bila u policijskoj upravi i da je razgovarala sa nadležnima za privredni kriminal.

- Rekla sam u policiji da smo radile kopije poznatih robnih marki i da smo morale da sakrijemo oznake ako bi neko ušao. Verovatno je zbog toga pogon uvek morao biti zaključan - ističe Arsićeva.

Nisu ispunile norme
Darko Lukačev, vlasnik firme „Star fashion“, tvrdi da radnice nisu zadovoljile ni najminimalnije standarde i norme, posebno za izvozni program. Najavio da će on ići u inspekciju rada, kao i da će se obratiti advokatima i potražiti istinu na sudu.

Izvor: Blic

Pogledajte još