Samo prestonica ne slavi Sprsku novu godinu

Nova godina po Julijanskom kalendaru biće, prema najavama, obeležena u više gradova u Srbiji, u prestonici je, za sada, izvesno da će biti dočekana u restoranima, klubovima i kafanama i vatrometom iznad Hrama svetog Save, ali ne i da će biti organizovanog dočeka na gradskim trgovima.

Starešina Hrama Svetog Save Radivoje Panić rekao je  da će sutra, u 23.30, u tom Hramu biti održano blagodarenje za prošlu i moleban za iduću godinu.On je istakao i da će u ponoć početak Nove godine, tradicionalno, biti obeležen vatrometom i crkvenim zvonima sa Hrama.

Grad Beograd će u ponedeljak, 13. januara, na platou ispred Skupštine grada, od 14 do 20 časova, pokloniti najmladjima program radi obeležavanja pravoslavne Nove godine, izjavila je pomoćnica gradskog sekretara za privredu zadužena za turizam Tijana Maljković.

Ona je rekla da će manifestaciju, koju organizuje Privremeni organ grada Beograda, u 14 časova, otvoriti njegov predsednik Siniša Mali i naglasila da je Grad za ovaj dogadjaj odvojio skromna novčana sredstva, ali da je sadržaj veoma bogat i raznovrstan.

Centralni program obuhvata nastup dečjih horova, dečijeg rokenrol benda, klovnova, animatora, srpskih vitezova, kao i glavnu dečju predstavu u 17 časova "Sportakus spasava sport u Srbiji".

Grad Novi Sad će organizovati doček Nove godine po Julijanskom kalendaru na centralnom gradskom trgu, a u programu će nastupiti Zzeljko Joksimović, Nataša Bekvalac, Jelena Tomašević i Nikola Rokvić.

Ana Kokić i Željko Šašić pevaće za srpsku Novu godinu u Zaječaru, a u Čačku Dženan Lončarevcih i trubači.

Grad Čačak organizuje i ove godine kulturno zabavni program za doček pravoslavne Nove godine, a novina je da će sutra uveče nekoliko minuta pre ponoći sveštenici čačanske crkve služiti moleban. Gradjani Jagodine, pravoslavnu Novu godinu dočekaće na gradskom trgu - Skver omladine, a zabavlja će ih zvezde Granda Jelena Vučković i Petar Mikić, dok će u Kruševcu nastupiti Aco Pejović, Oskar bend iz Kraljeva i lokalni izvodjači.

Doček pravoslavne godine biće organizovan i u Gornjem Milanovcu, Čajetini, Arilju i Ivanjici, dok Ljig, Priboj i Nova Varoš kako je rečeno, zbog štednje ove godine ne organizuju doček.

Prema rečima pomoćnika gradonačlenia za društvene delatnosti, Aleksandra Dačića, gradjane će ispred doma kulture u Čačku zabavljati DZenan Lončarević besplatno i trubači, a u ponoć će biti priredjen vatromet.

Prema rečima predsednika opštine Gornji Milanovac, Milisava Mirkovića doček Srpske Nove godine organizuje gornjomilanovački Kulturni centar.

Nastupiće KUD "Šumadija" i "Tipoplastika, kao i ovdašnji bendovi, rekao je on.

Prvi čovek opštine Čajetina, Milan Stamatović kaže da će na Zlatiboru, na trgu, nastupati trubačcki orkestar, a u ponoć će biti priredjen vatromet.

"Svake godine i u selu Jablanica organizujemo doček Nove godine po julijnaskom kalendaru, ali po starim običajima. Deci do 8 godina delimo paketiće, nastupaju kulturno umetnička društva i guslari, a kuvaće se čaj i vruća rakija", naveo je Stamatović dodajući da je za ponoć predvidjen vatromet.

I u Arilju je organizovan doček Nove godine po starom kalendaru, a gradjane će zabavljati trubači, Mirna Košanin, "Miami bend", trubački orkestar, a biće organizovano i takmičenje pevača amatera.

Predsednik opštine Arilje Zoran Todorović rekao je da uprkos ekonomskoj situaciji neće prekidati tradiciju dočeka nove godine po starom kalendaru, tako da su budžetom opredeljena skromna sredstva, kako bi sugradjani, koji odluče da budu na trgu, imali zanimljive sadržaje.

Biće organizovano takmičenje u kuvanju kupusa, tokom noći će se kuvati čaj i vino, dok ih u ponoć očekuje vatromet.

Opština Ljig neće organizovati doček Srpske Nove godine, jer, kako kaže predsednik ove opštine Miodrag Starčević, nije bilo sredstava.

Novovarošani, takodje, na trgu neće organizovati nikakve manifestacije povodom dočeka. Prvi čovek ove opštine, Dimitrije Paunović kaže da brojni ugostiteljski objekti organizuju proslave.

"Ne želimo da trošimo narodske pare, a budući da hoteli, kafići i drugi lokali tog karaktera organizuju doček, ne želimo da im budemo konkurencija"
, rekao je on u izjavi.

Prvi čovek opštine Priboj, Lazar Rvović ističe da su na snazi mere štednje tako da neće biti organizovanog dočeka za Pribojce.

"Podelili smo 1.200 paketića za mališane iz seoskih sredina i prigradskih naselja, a sutra nećemo imati nikakvih proslava zbog sveukupne ekonomske situacije u kojoj se nalazimo", kazao je on Tanjugu.

Načelnik odeljenja za proučavanje narodne kulture Etnografskog muzeja u Beogradu Vesna Marjanović rekla je Tanjugu da se 14. januara, po novom kalendaru, slavi Sveti Vasilije ili u narodu mali Božić.

''Srpska, ruska, jermenska, svetogorska pravoslavna crkva i dalje Novu godinu, 1. januar, slave po starom Julijanskom kalendaru'',
rekla je Marjanović.

Ona je navela da se Nova godina po starom kalendaru u Srbiji obeležava onako kako se obeležava i Božić, jer je narod, društvo, bilo vezano za prirodu i imanje i ritualima orjentisano na dočekivanje Nove godine, odnosno, novog leta i vegetacije.

Prema njenim rečima, u prošlosti, u vreme kada priroda miruje, bile su pojačane religijske aktivnosti pa su svi sitni rituali koje je narod primenjivao na Badnji dan i Božić sprovodjeni i 13, odnosno 14. januara po novom kalendaru, odnosno za Novu godinu.

''U narodu ćete i danas, pogotovo u selima, čuti da kažu da čekaju mali Božić'',
rekla je Marjanović dodajući da je većina društava napustila stari kalendar.

Ona je istakla da su pojedina pravoslavna društva - Bugari, Rumuni, Grci prešli na reformisani Julijanski kalendar i da fiksne praznike, kao što je Božić, slave po novom, a sve što je vezano za Uskrs i pokretne praznike po starom kalandaru.

Marjanović je podsetila i da je stari kalendar usvojen pred novu eru, da ga je usvojio Gaj Julije Cezar koji je i po prvi put uveo 12 meseci.

Izvor: B92

Pogledajte još