Serije koje smo nekada gledali

Kuda idu divlje svinje je jugoslovenska serija koju je radio TV Zagreb, a snimljena je 1971. godine. Radnja serije odvija se 1943. godine na periferiji Zagreba, i opisuje sukobe dve konkurentske švercerske ekipe. na čelu jednih je Crni Roko (Ljubiša Samardžić), a drugu predvodi Veriga (Jovan Ličina). Sve se dešava pod budnim okom žandarmerijskog narednika Mila Vrbice (Fabijan Šovagović).

Iako je snimljena sedamdesetih godina, u seriji nema ni traga od partizana, revolucije ili drugih ideoloških elementa tipičnih za serije iz ovog perioda. Uprkos tome emitovala se zahvaljujući zauzimanju književnika Miroslava Krleže i političara Vladimira Bakarića.

Serija ima 10 epizoda.

Kapelski kresovi je jugoslovenska televizijska serija takođe snimljena u produkciji TV Zagreb, 1975. godine. Scenario je nastao po istoimenom romanu Veljka Kovačevića, zasnovanom na istorijskim događajima i ličnostima iz ustanaka u Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju u Drugom svetskom ratu.

"Smogovci" su hrvatska humoristično-dramska TV serija koja se osvrće na život obitelji Vragec u Naselku, delu Zagreba. Veliko finale serije bilo je 1997. godine. Serija je stvorena po istoimenom romanu Hrvoja Hitreca. Smatra se jednom od najpopularnijh TV-serija za decu i omladinu u istoriji hrvatske i jugoslavenske televizije.

Pogledajte još