Njeni gestovi koji kažu "VOLIM TE"

Verovatno ste mnogo puta čuli da su muškarci sa Marsa, a žene sa Venere, da je jači pol vizuelan tip, a žene verbalni, da su oni impulsivni, dok dame vole da analiziraju stvari... Budući da su potpuno različiti u mnogim stvarima, zašto bi na isti način iskazivali i ljubav? I muškarcima mnogo znače dve slatke reči "volim te", ali ne toliko koliko žene misle. Njima su važnija dela.

Potpuna pažnja
Drage dame, kada vam se partner obraća, gledajte ga pravo u oči i što ređe prekidajte. Ako tokom večere kucate poruke na telefonu, on to doživljava kao "nisam joj bitan". Zapravo, predstavnici jačeg pola sposobni su da se posvete samo jednoj stvari, a dame mogu da rade više odjednom.
"Kada muškarcu posvetite punu pažnju, to doživljava kao 'ti si mi prioritet, volim te'", ističe bračni terapeut Majk Dou.

Omiljena hrana
Stara izreka da ljubav na usta ulazi u praksi se stalno pokazuje kao tačna, kaže dr Dou:
"Pripremite mu jelo koje najviše voli, a da se prethodno niste sa njim konsultovali, pokažite mu koliko ga dobro poznajete. Parovi koji znaju sitne detalje jedno o drugom su najsrećniji".

Crvena haljina

Doterujući se, žena šalje partneru poruku da i dalje želi dobro da izgleda za njega, bez obzira na to koliko su zajedno. Izaberite crvenu haljinu, jer su istraživači sa Univerziteta Ročester u Njujorku otkrili da ova boja deluje poput afrodizijaka na jači pol.
"Muški mozak više nego ženski reaguje na vizuelne nadržaje", kaže dr Dou, "kada žena obuče seksi haljinu, šalje poruku da i dalje želi partnera".

Komplimenti
Vremenom, muškarci počinju da se takmiče sa potencijalnim rivalima. Neka vaš partner zna da ga vidite onakvim kakav bi želeo da bude, kao glavu porodice, uspešnog u rešavanju problema, seksi muškarca i viteza.
"Pohvale na račun njegovog izgleda i snage potvrđuju da mu se partnerka divi i da ga ceni, a to on jasno tumači da ga voli", kaže klinički psiholog Andra Broš.

Ohrabrivanje

Možda muškarac ima problem da kaže šta želi. Povremeno mu predložite da uzme slobodan dan i opusti se sa prijateljima, posveti hobijima ili odspava.
"To pokazuje da mu pružate podršku, a njemu daje slobodu da radi šta mu padne na pamet i tako pruži najbolje od sebe", savetuje dr Broš.

Tražite njegov savet
Muškarac želi da oseti da je važan deo partnerkinog sveta. Pitajte ga za mišljenje kako da rešite konfliktnu situaciju na poslu, da dobijete povišicu i pokažite da cenite njegov sud.
"Pitajući ga za savet dajete mu do znanja da ima važno mesto u vašem životu. Potreba, zavisnost i ljubav idu ruku pod ruku", tvrdi dr Broš.

Uvek kažite hvala
Kada suprug doveze decu iz škole, izbaci đubre, opere sudove, žena bi trebalo da to primeti i pokaže zahvalnost.
"Žurimo kroz život i ne primećujemo nečiji trud ili dobra dela. Recite partneru hvala i da zaista cenite što je nešto učinio i to će vaš odnos napuniti dobrom energijom", savetuje bračni i porodični terapeut Karin Godstajn.

Dug zagrljaj
Umeto da samo istrčite iz stana, zastanite malo. Zagrlite se nakratko, stručnjaci savetuju da to bude sedam sekundi.

Brzi seks
Lepo je voditi ljubav dugo, ali makar jednom priuštite vašem muškarcu seks od nekoliko minuta, savetuje dr Dou. Ženama će se tada pojačano lučiti oksitocin, a muškarcima dopamin, takođe hormon zadovoljstva.
"Dok vodite ljubav verovatno upražnjavate predigru i romantiku, ali važno je da povremeno imate i samo seks", kaže dr Dou.

Dozvolite mu da odahne

Stvorite siguran prostor u kom će suprug moći da spusti sve ograde, kojima se brani od drugih.
"Saslušajte ga, ali ne pokušavajte da rešite njegove probleme. Time pokazujete da nije slabić, već da vam je stalo do njega. Kada s posla dođe neraspoložen, pitajte ga da li želi da o tome priča? Ako ne želi, i to je u redu, ali možda mu je potreban podsticaj da bi spustio zidine kojima se opasao", ističe dr Broš.

Izvor: Haber.ba
Foto: Morguefile

Pogledajte još