SAD osudile ubistvo odbornika

U saopštenju američkog Državnog sekretarijata, koje je potpisala predstavnica Stejt departmenta Džen Psaki, pozivaju se sve zajednice i političke partije na Kosovu da zajedno rade na smanjenju tenzija i poštovanju demokratske volje naroda, preneo je "Glas Amerike".

"SAD naglašavaju svoju postojanu podršku i Kosovu i Srbiji povodom potpune implementacije sporazuma o normalizaciji odnosa postignutog uz posredstvo Evropske unije 19. aprila u Briselu, uključujući uspostavljanje legitimnih, demokratskih i efikasnih institucija i jačanje vladavine zakona na severu Kosova, kako bi se ljudima koji tamo žive garantovala bolja budućnost. Nasilje i zastrašivanje namaju šta da traže u tom političkom procesu i samo ugrožavaju te napore", ističe se u saopštenju.

Američki Državni sekretarijat izrazio je saučešće Janićijevićevoj porodici i pozvao kosovske vlasti da sprovedu opsežnu, brzu istragu i da odgovorne privedu pravdi.

Dimitrije Janićijević (35) biće sahranjen danas na groblju u Rudaru kod Zvečana, a povorka iz porodične kuće u severnoj Kosovskoj Mitrovici kreće u 13 sati.
Telo ubijenog Janićijevića juče je posle 19 sati dovezeno sa obdukcije u njegovu porodičnu kuću u Kosovskoj Mitrovici.

Janićijević je ubijen pretprošle noći ispred svoje porodične kuće kada je nepoznati napadač pucao iz vatrenog oružja na njega. Iza sebe je ostavio trudnu suprugu, troje dece, oca i majku.

U Kosovskoj Mitrovici, zbog ubistva Janićijevića, danas je dan žalosti.

Izvor: B92

Pogledajte još