Obaveštajne službe SAD će špijunirati po novim pravilima

Američki predsednik je u obraćanju naciji iz Bele kuće rekao i da će biti uvedene promene u načinu prikupljanja podataka o telefonskim razgovorima i restrikcije na praćenje komunikacija lidera država saveznica SAD.

Glavne izmene se tiču mogućnosti NSA da skladišti podatke o telefonskim brojevima i mejl nalozima miliona Amerikanaca, što više neće biti u mogućnosti, pri čemu će za svaki obaveštajne agencije morati da dobiju dozvolu specijalnog FISA suda za nadzor rada vlade kada je u pitanju terorizam i kontrašpijunaža, pre nego što pristupe podacima koji su u tom trenutku dostupni.

Dvesta miliona sms poruka

Prema izveštaju koji su objavili britanski list “Gardijan” i televizija “Čenel 4 njuz”, NSA sakupi skoro 200 miliona SMS-ova dnevno iz čitavog sveta. Oni tvrde da je NSA pomoću programa „Dišfajer“ koristila poruke da sazna podatke o lokaciji, mreži kontakata i kreditnim karticama korisnika mobilnih telefona. NSA je britanskim špijunima dozvolila da prikupe „metapodatke“ (podaci o porukama, ali ne i njihov sadržaj) britanskih građana.

"Mogu da vas uverim da nisu čitani vaši mejlovi, niti prisluškivani vaši razgovori", istakao je Obama, rekavši da do promene dolazi i zbog tehnološkog razvoja sistema za nadzor, koji mora da bude praćen i zakonskim izmenama.

Iako nije najavio da će program nadzora biti zaustavljen, Obama je rekao da se podaci više neće nalaziti u posedu NSA, već treće strane, a ko će to biti, znaće se do 28. marta kada državni tužilac Erik Holder i predstavnici obaveštajne zajednice treba da donesu odluku. Američki predsednik je negirao da je program nadzora usmeren prema prijateljima SAD, ali je kazao i da je legitimno pravo bezbednosnih službi da pokušaju da dođu do određenih podataka. Neke od mera stupiće automatski na snagu, dok će druge morati da potvrdi Kongres.

Pitanje reforme rada NSA pokrenuto je prošle godine, kada je odbegli službenik Edvard Snouden saopštio podatke o masovnom nadzoru građana SAD, ali i stranaca.


Nemci uvode sankcije?

Pregovori Nemačke i SAD o zabrani uzajamnog špijuniranja zapali su u ćorsokak. Štefan Majer iz bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske partije Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Merkel, predlaže ekonomske sankcije Americi, dok je Filip Misfelder, ekspert za spoljnu politiku CDU, odbio takve zahteve.

Bez predaje datoteka
NSA će i dalje biti u mogućnosti da vodi baze podataka o svojim građanima, iako je bilo predloga da se to smanji. Organizacije za zaštitu građanskih prava nadale su se da bi datoteke mogle da budu predate telekomunikacionim firmama i izuzete iz ruku NSA, ali to se najverovatnije neće dogoditi.

Izvor: Blic
Foto: Beta - AP - Carolyn Kaster

Pogledajte još