Pet loših navika koje uzrokuju besane noći

Suvišno je govoriti koliko je san neophodan čoveku. Besane noći se negativno odražavaju na raspoloženje, funkcionisanje i zdravlje. Postoje navike koje mogu poremetiti san, a ovo su neke od njih.

Neredovni obroci
Istraživanja su pokazala da neredovni obroci imaju negativan uticaj na san. Ukoliko večerate nešto kasnije, zadržite taj ritam svaki dan, a ukoliko to nije slučaj, izbegavajte bilo kakvu hranu u kasnijim satima.

Vodica za ispiranje usta s ukusom mentola

Mentol stimuliše mozak i održava vas budnim. Ako imate problema sa snom, probajte da koristite antibakterijske vodice za ispiranje usta koje imaju neke druge ukuse.

Čitanje neposredno pre spavanja

Uzbudljive, emotivno i intelektualno zahtevne aktivnosti neposredno pre odlaska na spavanje uzrokuju nekvalitetan san. Ako već ne možete bez čitanja u krevetu, pročitajte sportske vesti ili zabavni magazin.

Cigarete

Nikotin je stimulans zbog kojeg je teže zaspati. Ukoliko ne možete bez cigareta, potrudite se da uzmete poslednju za taj dan barem sat ili dva pre odlaska u krevet.

Hladna voda
Hladna voda zatvara pore, ali i stimuliše telo, zbog čega se oslobađa energija. Taj proces vas drži budnim. Lice uveče očistite toplom vodom.

Izvor: Stil
Foto: Morguefile

Pogledajte još