Ovo su nam govorili: Rep od kafe i drugi mitovi

Ako progutaš žvaku, zapetljaće ti se creva
Žvake su verovatno bile jedna od retkih poslastica koje su nas oduševljavale. Ali da, desilo se tu i tamo da ih doživimo kao bombonu i progutamo. Osim što su nam pretili da će creva da nam se nam zapetljaju, jedan od mitova je bio i da žvakaća guma u telu ostaje sledećih sedam godina. Naravno da to nije istina. Sve što nam želudac ne svari završi u crevima, a potom u wc šolji. A ako to wc šolji smeta više nije naš problem...

Ko ne nosi potkošulju, dobiće upalu bubrega
Sećate li se onih preširokih, pamučnih potkošulja koje su nas možda grejale ispod majice, ali su stalno ispadale iz pantalona? Zbog toga je obavezno nošenje potkošulje postalo iritantnije. Naravno, kasnije nam je postalo sasvim jasno da upala bubrega nema nikakve veze sa količinom odeće koju nabacimo na sebe.

Ne smete na kupanje odmah nakon jela
Naravno da nakon jela, posebno obilnog obroka kao što je ručak, nije pametno upuštati se u neke velike napore. Bilo kakve. Pa se tako to odnosi i na plivanje. Možda su zapravo hteli da vas zadrže još malo u kući pre nego što zbrišete na plažu i tamo provedete ostatak dana, a tako biste i izbegli najjače sunce.

Ako hodaš bos, dobićeš upalu pluća
Ne znamo koliko se sećate toga, ali ako imate svoju decu, onda sigurno znate kako obožavaju da se skidaju, u bilo koje doba godine…Leti im je redovno vruće, a zimi su natrontani po ceo dan i jedva čekaju da mogu da skinu čarape, debele pantalone…Još, ako im se pruži prilika da malo divljaju naokolo goli, njihovoj sreći nema kraja. I onda odjednom kao grom iz vedra neba neki se glas prodere: “Nemoj da ideš bos, dobićeš upalu pluća!“ A, joj...

Ako izađeš sa mokrom kosom, dobićeš upalu mozga
Još jedna divna pretnja. Od bubrega i pluća došli smo do mozga, a ova pretnja ne zvuči ni malo benigno. Ako baš želite, encefalitis ili upala mozga vrlo je retka pojava, uzrokuje je virus (najčešće) i javlja se u oko 0,5 na 100.000 osoba. Ali bolje da se zlo od mokre kose iskoreni na vreme.

Od kafe raste rep
Savršeno je normalno da deca, posebno dok su mala, oponašaju svoje roditelje i sve one koji su im bliski i sa kojima imaju neku vrstu odnosa. Kafa je tu gotovo neizbežna. Jedino nam nije jasno ko je i kada izmislio priču o repu i kojim se kanalima i putevima proširila na sve strane te postala univerzalna pretnja. Mogli su u maloj šolji da nam podvale kakao. Kao da bismo se bunili...?!

Ako budete gledali tv iz blizine, ispašće vam oči
I televizori i monitori, posebno oni stari sa katodnim cevima, zrače. Ali, to ne znači da će nekome ispasti oči ili da će oslepeti. Ako prislonite nos na televizor i tako blejite u njega dva sata, oči će vam se zacrveniti i nećete više ni znati šta gledate. I da, malom je detetu teško objasniti zašto se treba odmaknuti pa je lakše pripretiti i koristiti malo bizarnije i konkretnije metode. Kasnije nam sve to zajedno postane smešno.

Ako jedeš puno šargarepe, bolje ćeš videti
Neka deca jednostavno ne vole da jedu, posebno povrće. Zato postoje metode kojim roditelji pokušavaju da ih nateraju da zavole i tu nužnu hranu. Šargarepa je bogata vitaminom A i kao takva je zaista dobra za sluznicu očiju, disajnih i mokraćnih puteva kao i kožu. Ipak, nećemo ništa bolje videti ako jedemo puno šargarepe.

Ako stalno praviš grimase, lice će ti tako ostati
Kada bismo poverovali u ovaj mit, kako bi deca ikada naučila da gledaju u krug, podižu samo jednu obrvu, pljuju u dalj i rade mnoge druge stvari koje su istovemeno i zabavne i korisne? Baš nikako. Zato, ne brinite - ništa vam se neće deformisati i nećete izgledati kao lik iz crtića.

24sata

Pogledajte još