Los Anđeles: Čak i smog je "Made in China"

0

Kao i mnogi drugi legendarni američki proizvodi, smog u Los Anđelesu sada se pravi u Kini.

Ovo je otkriće najnovije naučne studije koja je zaključila da je notorno zagađenje u Kini svoj put do Zapadne obale Amerike stiglo preko Pacifickog okeana.

Sa druge strane, ističe se u studiji, ovo zagađenje u Kini je takođe rezultat toga što sve veći broj kompanija u SAD svoju proizvodnju seli u ovu zemlju i da je u pitanju „bumerang“ efekat.

Sudeći po ovom istraživanju, zagađenje koje Kina „izvozi“, iznosi 12 do 24 odsto dnevnih nivoa sulfata u ovom delu SAD.

Nivo smoga u Los Anđelesu se proteklih godina drastično smanjio, ali je istraživanje otkrilo da, zahvaljujući emisijima iz Kine, ovaj grad sada svake godine ima jedan dan više kada su nivoi smoga znatno iznad federalnih zdravstvenih standarda.

Ova studija delo je grupe naučnika iz Kine, SAD i Velike Britanije koji su analizirali podatke iz 2006. godine. Oni su otkrili da je otprilike 20 odsto zagađenja u Kini rezultat proizvodnje za izvoz u druge zemlje.

I dok su naučnici zabrinuti zbog globalnog efekta koji zagađenje u Kini može imati, najveći deo zagađenja u Los Anđelesu i dalje je rezultat lokalne industrije i izduvnih gasova koje stvaraju automobili.

Izvor: B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.