Engleska: Mentalno obolela deca zatvarana u robijaške ćelije

Prema podacima dobijenim na osnovu Zakona o slobodi informacija, tokom 11 meseci 2013. godine zabeleženo je 305 privođenja maloletnika koji su zadržavani u pritvoru duže od 24 časa.

Britansko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je 25 miliona funti obezbeđeno za medicinske sestre za mentalno obolele.

Praksu privođenja dece, za koju se sumnja da su mentalno obolela, prvi je 2012. godine objavio Bi-Bi-Si. Pojedina deca držana su u pritvoru duže vreme, uključujući 17-godišnjaka koji je u pritvoru bio više od 24 časa i 15-godišnjake zadržane između osam i 15 časova.

Policija ima pravo da na osnovu Zakona o mentalnom zdravlju hapsi osobe za koje proceni da imaju mentalnih problema i koji bi mogli da predstavljaju opasnost po sebe i druge, te da ih odvedu na "bezbednu lokaciju", gdje bi trebao da ih pregleda lekar.

Ova vrsta privođenja može trajati do 72 časa, a pod "bezbednim lokacijama" obično se podrazumeva da su to bolnice, domovi ili druga mjesta, a samo pod izuzetnim okolnostima, to može biti i policijska stanica.

Izvor: Blic

Pogledajte još