Većina žena ne zna osnovne činjenice o trudnoći i seksu

U onlajn studiji učestvovalo je 1.000 žena starosti između 18 i 48 godina iz celih Sjedinjenih Država. Samo jedna od deset je znala da je seks potreban pre ovulacije, a ne posle, kako bi se poboljšale šanse da se zatrudni.

Više od trećine ispitanih smatra da određene poze u seksu, poput podizanja kukova, mogu da povećaju šanse da se zatrudni. Oko 40 procenata žena smatra da njihovi jajnici stalno proizvode nova jajašca.

"Ova pogrešna predstava naročito zabrinjava i to u društvu gde žene stalno odlažu trudnoću", rekla je koautorka Lubna Pal, profesorka ginekologije i reproduktivnih nauka na Jejlu.

Oko polovina žena nikada nije sa lekarom razgovarala o svom reproduktivnom zdravlju. Oko 30 procenata nikada nije otišlo na godišnje preglede. Kada je reč o zdravlju tokom trudnoće, polovina njih ne zna da bi trebalo da koriste folnu kiselinu kako bi sprečili defekte kod novorođenčeta. Petina ispitanica nije znala da sa godinama raste rizik od pobačaja, neplodnosti i abnormalija fetusa.

"Studija, sa jedne strane pokazuje ogromne praznine u znanju žena o svom reproduktivnom zdravlju a sa druge naglašava zabrinutost žena o kojoj ne razgovaraju sa lekarima"
, rekla je autorka Džesila Iluzi, profesorka na Jejlu.

Izvor: 021.rs
Foto: Morguefile

Pogledajte još