Francuska pokušava da obriše razlike između polova?

Vlasti upozoravaju da se radi o tendencioznim glasinama koje serviraju ekstremni desničari, i da ništa od toga nije tačno.

Ovih dana, u Francuskoj se digla velika bura zbog novog eksperimenta u prosveti, koji od sledeće školske godine treba da postane obavezan za sve. Reč je o programu „Abeceda o jednakosti“, za mališane već od predškolskog uzrasta, od tri do 15 godina. Zasad, uključeno je 600 odeljenja.

Čim je program predstavljen, krenula je lavina negativnih komentara. Zabrinuti roditelji su ispred škola dobijali i letke, s pozivima da decu jednom mesečno, u znak protesta, ne šalju u školu. Rezultat je takav da proteklog ponedeljka u nekim razredima nije bilo više od polovine đaka!

Oni koji se protive novom programu kažu da je to samo pretekst da bi se proturila tzv. teorija o polovima u kojoj se briše razlika između muškarca i žene, ukazuje na heteroseksualnost kao na retrogradnu pojavu i promovišu biseksualnost, transseksualnost i homoseksualnost, a sve to zasnovano na idejama feministkinja i čuvenoj rečenici Simon de Bovoar, koja kaže da se ne rađamo kao muškarac ili žena, već da to postajemo! Pojedinci, čak, ističu da je reč o „tečajevima masturbiranja“ i nastavi s plišanim medama koje imaju penis i vaginu.

Vlast poručuje da ništa od toga nije istina, da se seksualnost uopšte ne pominje i da je cilj samo da se ukinu stereotipi prema kojima, recimo, devojčice ne bi mogle da igraju fudbal, a dečaci da kuvaju. Kažu da nije reč o posebnom predmetu, već o celokupnom pristupu kroz nastavu koji ima za cilj da promoviše jednakost, ne samo među polovima, već i prema geografskom poreklu i drugoj vrsti nasleđa. Iz vlasti poručuju da je čitava uzbuna maslo onih kojih su prošle godine vodili proteste protiv istopolnih brakova. Prstom se upire na krajnje desničare i ekstremne levičare, katoličke integriste, radikalne islamiste, antisemite, neokolonijaliste, manipulatore, sektaše i one koji žele da šire nerede i mržnju.

Protivnici, s druge strane, kažu da su đaci tokom novog pristupa nastavi imali priliku i da čuju kako su svi učenici mlađi od sedam godina u Francuskoj u 19. veku dolazili u haljinama, uključujući i dečake. Zato najavljuju nove proteste. Pozivaju roditelje da reaguju, inače će, kako kažu, učitelji uskoro početi u haljinama da ulaze u razred!

ZALJUBLJENI MUŽJACI
Francuskim učenicima 3. i 4. razreda trebalo je 2010. godine da bude prikazan kratkometražni film „Poljubac meseca“ Sebastjana Vatela, o međusobnoj zaljubljenosti riba mužjaka. Izbili su protesti, posle čega je film, ipak, ostao u fioci.

izvor:Večernje Novosti

Pogledajte još