Opet napadnut Yahoo webmail, ugrožene šifre!

Hakeri su za upad u sistem upotrebili malver i spisak korisničkih imena i lozinki kojeg su se verovatno domogli tokom prethodnog napada, kada su uspeli da upadnu u jednu od baza podataka kompanije s kojom Yahoo posluje.

U saopštenju na službenom blogu nije navedeno o kojoj je kompaniji reč, kada se napad dogodio, kao ni koliko je korisničkih računa u pitanju. Istraga, u koju je uključena i policija, trenutno je u toku.

Yahoo je resetovao lozinke i koristi drugi stepen verifikacije kako bi korisnicima omogućili pristup elektronskim poštanskim sandučićima. To znači da šalju jednokratnu lozinku na korisnički mobilni telefon, koju mora da unese u obrazac online ako želi da pristupi korisničkom računu.

Nadležni su preduzeli i dodatne mere sigurnosti kako bi blokirali buduće napade. Savetuju korisnicima redovnu promenu lozinki, kao i da ne koristite istu lozinku za pristup različitim servisima.

Webmail servisi s velikim bazama podataka, kakve imaju Yahoo, Google i Microsoft, velika su meta za hakere, koji kompromitovane korisničke račune koriste za isporučivanje spama, pokretanje napada na druge korisnike i prikupljanje informacija.

Pogledajte još