Slovenija: 80.000 domaćinstava ostalo bez struje

U Sloveniji je gotovo 80.000 domaćinstava ostalo zbog nevremena bez struje, a veliki deo Gorskog kotara u Hrvatskoj takođe nema električnu energiju. Slovenačka premijerka Alenka Bratušek zamolila je susedne zemlje za pomoć, jer više od 10 odsto Slovenije ima problema sa ipsorukom struje, a najkritičnije je oko Postojne.

”To se na tako širokom području u Sloveniji nikada do sada nije dogodilo”, kaže Bratušekova, a slovenačka vlast uputila je apel da im se isporuče agregati.

Najkritičnije je u bolnicama i školama, a mnoge neće imati naredne sedmice nastavu. U Sloveniji je angažovana i vojska, a računa se da će tek za pet do šest dana biti normalizovano snabdevanje električnom energijom.

Probleme sa snabdevanjem strujom ima i Ljubljana, koju je takođe zahvatilo nevreme. Velikim delom onemogućen je i saobraćaj, pre svega autobuski, ali i železnica ne vozi u delovima gde je napadalo najviše snega.

Saobraćaj je onemogućen i na delu autoputa od Zagreba do Rijeke, zbog kvara na dalekovodu. Ledena kiša stvara najveće probleme stanovnicima Gorskog kotara i Like, a veliki broj sela takođe nema struje.

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još