Oprez: Zašto ne treba koristiti mirišljavi toaletni papir

Američka FDA 1987. uvela je revoluciju u kozmetičku industriju zabranom korišćenja određenih boja i mirisa nakon što se na laboratorijskim životinjama primetila češća pojava tumora nakon izlaganja tim određenim bojama i mirisima.

Iako se tehnologija promenila, još je prisutna velika zabrinutost po pitanju korišćenja obojenog i mirisnog toaletnog papira, a evo i zašto.

Rak zida materice
FDA i Department of Health and Human Services 1987. zabranili su korišćenje određenih boja u proizvodnji toalet papira zbog povećanja rizika obolevanja od raka kod laboratorijskih životinja. Pretpostavlja se kako neposredan uticaj tih boja na ženske reproduktivne organe može da rezultira povećanjem rizika obolevanja od raka zida materice.

Rektalni problemi
Korišćenje obojenog i mirisnog toalet papira može dovesti do upale i svraba rektalnog područja. Osim toga, vrlo je dobra navika s vremena na vreme proveriti izgled stolice kako bi se na vreme uočila moguća postojanost krvi u stolici. Obojeni toalet papir otežava uočavanja tih promena.

Infekcije mokraćnog kanala
Obojeni toalet papir može da bude izuzetno iritantan na vaginalnom području pa se njegovo korišćenje vrlo često navodi kao uzročnik infekcija mokraćnog kanala.

Gljivične infekcije
Prema MedlinePlus, jedno od prvih pitanja koje ginekolog pita ženu s gljivičnom infekcijom je da li koristi obojeni toalet papir. Naime stručnjaci su otkrili direktnu povezanost između korišćenja obojenog toalet papira i pojave gljivične infekcije.

Zdravija okolina
Dodavanje boja i mirisa na toalet papir dodatno se zagađuje okolina. Korišćenje belog ili čak neizbeljenog toalet papira mali je, ali ipak važan korak u pomoći očuvanju okoline.

Istraživanja pokazuju kako je po zdravlje ipak najopasniji obojeni toalet papir koji sadrži crvenu boju. Naime, toalet papir koji je ukrašen crtežima ili linijama koje imaju crvenu boju, kada su mokri vrlo lako mogu da izgledaju kao da imaju krvave tragove po sebi. Upravo su krvavi tragovi nakon brisanja jedan od najčešćih znakova raka debelog creva, a korišćenje crvenog papira s može uzrokovati da vam promaknu znakovi ili da se pak bez razloga uspaničiti.

Iako to većina ljudi ne primećuje, ali i beli toalet papir može biti prilično opasan za zdravlje. Naime, neki beli toalet papir je tokom proizvodnje izbeljen belilom od hlora, a korišćenje hlora stvara opasne toksine, uključujući dioksina i furana koji mogu uzrokovati brojne zdravstvene poteškoće, piše energyfirst.com.

Stoga svakako obratite pažnju na sastojke navedene na ambalaži, ako je naveden hlor, pronađite beli toalet papir drugog proizvođača.

Izvor: 24sata

Pogledajte još