Pokrenut sajt za borbu protiv govora mržnje na internetu

Na konferenciji za novinare rečeno je da je u februaru 2013. godine Ministarstvo za omladinu i sport Srbije pokrenulo kampanju za borbu protiv govora mržnje na internetu u Srbiji i da je formiran Nacionalni komitet, koji je tada je imao 20 clanova, a sada ih je duplo više.

Državni sekretar za omladinu i predsednik tog Nacionalnog komiteta Nenad Borovčanin kazao je da se Srbija time pridružila velikoj evropskoj kampanji koja je pokrenuta prošle godine.

"To je inicijativa mladih ljudi koji su prepoznali potrebu da se bore protiv govora mržnje na internetu i komentara koje danas često možemo viditi ispod svake vesti"
, kazao je on.

Borovčanin je izrazio nadu da će mladi koji se pridruže kampanji slati pozitivne emocije i da će crveno srce, koje je simbol kampanje, biti prepoznatljivije od svakog govora mržnje.

On je pozvao mlade da se priključe kampanji i da sajt www.nemrznji.rs bude mesto gde će se oni online okupljati, predlagati, učestvovati i menjati društvo ka tolerantijem i demoktartičnijem.

Ministar bez portfelja zadužen za evroitegracije Branko Ružić simbolično je pokrenuo sajt i kazao da su mladi Srbije pokazali sposobnost, htrabrost i želju da se bore protiv govora mržnje.

"U vremenu visokih tehnologija, kada mladi žive online ili ofline, kada se zaljubljuiju i igraju na internetu, oni žele da ukažu na ono što je fenomenološki negacija svega onog što je kreacija, a to je govor mržnje i protiv toga se kao društvo moramo boriti"
, kazao je.

Ružić je naveo da se u Srbiji mora stvoriti ambijent koji će u zakonodavnom smislu i preko tužilaštva sprečiti takvu vrstu sajber kriminala, ali se mora i preventivno delovati edukacijom. On je pozvao sve političare učesnike predizbvorne kampanje, da kažu Ne! govoru mržnje i negativnim vibracijama u okviru kampanje.

"Kampanju treba iskoristiti na kreativan i afirmativan način, a ne da internet koristimo kao polugu za odašiljanje negativnih i lažnih poruka koji treba da posluže za kriminalizaciju političkih oponenata"
naglasio je Ružić.

Borovčanin je sa predstavnicima Krovne organizacije Srbije i Evropskog omladinskog centra potpisao i izjave o saradnji u kampanji, na osnovu čega kampanja već ima podršku 150.000 mladih, koji su članovi tih organizacija.

Kako je rečeno na konferenciji mladi će na sajtu www.nemrznji.rs kroz interaktivni kalendar, moći da prate akivnosti kampanje u Srbiji i Evropi, a moći će na različite načine i da se pridruže. Prva akcija kampanje, kako je najavljeno, biće na fudbalskoj utakmici Partizan - Novi Pazar, koja se 23. februara igra u Novom Pazaru, kada će fudbaleri oba tima nositi majice sa simbolom kampanje-crveno srce.

Blic

Pogledajte još