Pet načina da prevarite svoj mozak

Da li ste ikada poželeli da promenite način na koji vidite svet? Sve što je potrebno jeste osnovno razumevanje o tome kako radi ljudski um.

U posednjih nekoliko godina naučnici su došli do nekoliko jednostavnih trikova koji razotkrivaju veštine naših osećaja pomoću kojih možemo videti ono što ne postoji. Možda čak uspemo i čuti glas nekoga ko više nije živ, ili steći utisak da je naš nos iznenada dug 3 metra.

1. Ganzfeldov postupak

Počnite tako što ćete naštimati šum na radio prijemniku (frekvencija između radio stanica). Upalite crveno svetlo i okrenite ga prema poziciji gde ćete ležati. Zatim prepolovite ping pong lopticu, lezite na kauč i zalepite polovine preko očiju. Neki tvrde da je dovoljan i povez, ili maska za spavanje, ali nije garantovano da će funkcionisati.

U roku od nekoliko minuta, trebali biste iskusiti set senzornih poremećaja. Neko vidi konje u oblacima, ili čuje glas mrtvog rođaka… neko spektar boja i čudne oblike…

Ljudski um je naviknut na senzaciju i dešavanje, tako da, kada blokiramo čula (zbog toga i lepimo ping pong loptice u slušamo šum), um počne da ‘izmišlja’ vlastite.

2. Neobičan način da ublažite bol

Naučnici sa Oksforda su najavili otkriće novog snažnog ubice bolova: Inverzni dvogled.

Otkrili su da kada ispitanici posmatraju ranjeni prst kroz ‘naopaku’ stranu dvogleda, zbog čega im prst izgleda kao da je udaljen, osećaju znatno manju bol i ubrzano smanjenje otoka.

Zato sledeći put kada se udarite u (verovatno mali) nožni prst ili se posečete, učinite sebi uslugu: pogledajte ga kroz dvogled okrenut naopako.

3. Pinokio iluzija

Ovaj način da prevarite mozak zahteva dve stolice i povez preko očiju.

Osoba koja nosi povez bi trebala sediti na zadnjoj stolici i gledati u leđa osobi koja sedi ispred. Osoba sa povezom treba da stavi ruku na nos druge osobe (ispred) a u isto vreme držati drugu ruku na svom nosu. Zatim treba početi lagano milovati nos i nakon otprilike jedne minute, imat ćete osećaj da je vaš nos dug kao kad Pinokio laže.

Važno je napomenuti da ovaj eksperiment nije pokazao sto postotno uspešan rezultat, iako je više od 50 posto ispitanika imalo dugačak nos.

4. Gumena ruka

Ukoliko posedujete (realnu) gumenu ruku, npr, ruku od lutke iz izloga…, onda je ova halucinacija idealna za vas.

Započnite tako što ćete svoju jednu ruku sakriti ispod kutije na stolu, a ispred sebe staviti lažnu ruku. Ruku morate pozicionirati tako da iz vašeg ugla posmatranja izgleda kao da je vaša. Zatim ispružite i drugu ruku, tako da izgleda kao da ste obe ruke pružili ispred sebe na sto.

Zamolite prijatelja da sedne preko puta vas i da nekoliko minuta trlja vašu pravu i lažnu ruku. Nakon nekoliko minuta osetićete kao da je lažna ruka postala deo vašeg tela.

Kada steknete osećaj da je lažna ruka vaša – neka je pijatelj snažno udari čekićem. Osetićete snažnu bol i teskobu, jer ste uspešno prevarili mozak, koji misli da lažna ruka pripada vašem tijelu.

5. Purkinjeva svetla

Jan Prukinje, jedan od utemeljitelja moderne neuronauke, otkrio je ove halucinacije kao dete. Prvo je zatvorio oči (važno!), a zatim nagao glavu tako da je lice okrenuto prema suncu i počeo brzo pomerati ruku napred i nazad u pred zatvorenim očima. Nakon nekoliko sekundi, Prukinje je primetio niz ‘prelijepih oblika’ koji su postajali sve izraženiji.

Naučnici su usvojili ovaj metod, te napravili specijalne naočare koje simuliraju postupak blokiranja svetla. Ova stimulacija čini se da se pravi kratke spojeve u vizuelnom delu mozga. Njegove ćelije počnu ispaljivati nepredvidljive rafale, što dovodi do percepcije imaginarnih slika.

Izvor: Pixelizam

Pogledajte još