Dodik: BiH nefunkcionalna i gotovo nemoguća zemlja

"Zato ona (međunarodna zajednica), i pored sve vojne, finansijske i obaveštajne prisutnosti u BiH, više nije tako aktivna. Shvatili su da se radi o uzaludnom poslu - oživljavanje mrtvaca koji se zove Bosna i Hercegovina", rekao je Dodik za Danas.

On je ocenio da bi najbolje rešenje za BiH bilo da se formira konfederacija, jer bi svako bio na svome a opet bi se sačuvao neki okvir.

"BiH ne može da preživi, jer je ona paćeničko mesto za sve i, ukoliko taj prostor u bilo kom geopolitičkom smislu može da opstane, onda može da opstane samo kao konfederacija. Ili čak i kao unija dobrovoljno udruženih država na njenom prostoru, od kojih je jedna Republika Srpska",
rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li BiH preti ukrajinski scenario, Dodik je rekao da smatra da su nedavni nemiri bili poslednji pokušaj određene grupe u međunarodnoj zajednici da modelira situaciju sličnu onoj u Alžiru, Libiji, Siriji, Tunisu i Ukrajini.

"Cilj je bio da se početno socijalno nezadovoljstvo brzo kanališe u neke političke zahteve. Sve to se moglo videti u Federaciji ovih dana, gde je u početku na ulicama svakako bilo socijalno ugroženih ljudi, ali čije je nezadovoljstvo iskoristio takozvani nevladin sektor, koga plaćaju strane zemlje, da bi u zemlji napravio haos"
, rekao je on.

Dodik je rekao da još nije razmišljao da li će nekoj od političkih partija u Srbiji dati podršku pred martovske parlamentarne izbore i dodao da je rezultat izbornog procesa u Srbiji potpuno izvestan jer se, prema svim anketama, očekuje neprikosnovena pobeda stranke Aleksandra Vučića.

"Vučić i njegova partija imaju nesumnjivo veliku podršku i moj susret sa bilo kim ne može da ugrozi njegovu nedvosmislenu i neupitnu pobedu na tim izborima. Uostalom, ja sam veoma zadovoljan saradnjom i kontaktima koje imam s Vučićem i to ćemo nastaviti"
, rekao je predsednik RS.

Izvor: Beta

Pogledajte još