UN upozoravaju da je od duvana mnogo opasniji - šećer!

Oni su, takođe, upozorili da odrasli treba da smanje svoj dnevni unos šećera na šest kašičica kako bi izbegli gojaznost, bolesti srca ili neke druge ozbiljne bolesti.

Istraživanje je pokazalo da šećer jednako šeti zdravlju kao i duvan.
Stručnjaci šećer krive za milion prevremenih smrti koje se dogode svakoga dana širom sveta.

Grejem Mekgregor, Londonski kardiolog, rekao je da je dodavanje šećera potpuno nepotreban deo naših dijeta koji samo doprinosi gojaznosti, dijabetesu i bolestima zuba.

- Upoznati smo sa zdravstvenim rizicima zbog šećera već godinama, a opet ništa nije urađeno po tom putanju. Nova preporuka Ujedinjenih nacija sada je poziv za buđenje Ministarstvima zdravlja i Vladama da preuzmu određene akcije i industriju hrane nateraju da smanje ogromne količine šećera koje dodaju u sve namirnice.

On je dodao da će verovatno biti uvedena taksa na hranu koja ima velike količine šećera i doprinosi gojaznosti.

Očekuje se da će broj gojazne dece u Britaniji do 2050. godine skočiti duplo i da će to ekonomiju koštati preko 50 miliona godišnje.

Svetska organizacija zdravlja rekla je da je do ovoga došlo jer je šećerom pretrpana sva procesuirana hrana i pića kao što su jogurt, sokovi, gazirana pića...pa čak i žitarice.

Juče je objavljeno da odrasli treba da se potrude da ne unose više od 12 kašika šećera dnevno, a da cilj treba da im bude da taj broj smanje na šest.

Ovaj broj za decu je da bude mnogo manji od šest, kao i da izbegavaju gazirana pića kao što je Koka Kola, jer samo litar ovog pića sadrži čak sedam kašika šećera.

izvor: 24sata

Pogledajte još