Iranski brod sa tovarom naoružanja za ekstremiste, doplovio u izraelsku luku

"KLOS C" je doplovio u pratnji izraelskih ratnih brodova i snaga koje su ga pre nekoliko dana presrele u Crvenom moru. Izrael tvrdi da je bio natovaren desetinama raketa M-302 sirijske proizvodnje. Izrael je optužio Iran da je orkestrirao isporuku, što su iranski i zvaničnici u pojasu Gaze porekli", preneo je Asošiejted pres.

Brod je presretnut u trenutku kada Izrael pojačava pritisak na svetske sile dok pregovaraju s Iranom oko nuklearnog programa te zemlje.

Izraelski lideri tvrde da incident dokazuje da je Iran opasan i da ne bi trebalo da razvije sposobnost za proizvodnju nuklearnog oružja.

"KLOS C" je tri dana plovio od mesta gde je presretnut kraj luke Sudan, javljaju izraelski mediji. Nakon što je uplovio u Ejlat, očekuju se dalje provere oružja koje je nosio.

Dva ratna broda koja su ga presrela oko 1.500 kilometara od Izraela i 160 kilometara od luke Sudan takođe su ukotvljena u Ejlatu. Posada broda je u izraelskom zatočeništvu i biće podvrgnuta ispitivanju pre nego što bude puštena u narednim danima, ako se utvrdi da nema veze s krijumčarenjem oružja, potvrdio je izraelski admiral Oded Gur- Lavi.

Rakete nađene na brodu imaju domet od 90 kilometara i nakon inspekcije biće izložene za medije. Brod je plovio pod zastavom Paname, a presreli su ga mornarički komaadosi iz Flotile 13 uz podršku vazduhoplovnih snaga.

Izraelska vojna obaveštajna služba procenjuje da su rakete iz Sirije najpre avionom dopremljene u Iran i da su potom iz iranske luke Bander Abas prenete do Iraka gde su skrivene pod vrećama cementa.

Potom je brod isplovio za luku Sudan kraj sudansko -eritrejske granice i očekivalo se da plovidba traje desetak dana. Iran je optužio Izrael da fabrikuje tvrdnje da Teheran transportuje opružje u pojas Gaze.

Foto: ilustracija
Izvor: B92

Pogledajte još