10 poznatih genija i njihove omiljene droge

Ako definitivna veza između intelektualnih kapaciteta i upotrebe droga postoji, još nije otkrivena, i potrajaće dok je nađu. Sad kad smo to rekli, da kažemo i ono što je proverena informacija: U istoriji je zabeležen sasvim pristojan broj "eksperimentisanja" od strane naučnika. Upoznajte 10 največih umova sveta koji su promenili nauku i tehnologiju svojim vizijama - zajedno sa njihovom omiljenom drogom.

1. Sigmund Frojd - Kokain

(old_image)

Frojdu kokain nije bio samo udovoljavanje ličnom hiru, on ga je smatrao za čudotvornu drogu, i godinama je promovisao njegovu upotrebu u brojne svrhe. U pismu svojoj vernici Marti, on kaže "Ako sve bude išlo dobro, napisaću esej o kokainu i očekujem da će naći svoje mesto pored morfijuma, kao superioran... Ja redovno uzimam male količine kao lek protiv depresije i lošeg varenja, i moram reći da beležim brilijantan uspeh." Frojd je objavio ovaj rad, pod nazivom "Uber Coca" i u njemu predložio da se kokainom zameni morfijum u borbi protiv zavisnosti - sada znamo da je to kontraproduktivno, ali terapija zamenom je i danas veoma popularna.

2. Frensis Krik - LSD

(old_image)

Krik iz trojke koja je otkrila strukturu DNK (Votson, Krik i Frenklin) - je navodno pričao prijateljima i kolegama o svom eksperimentisanju sa LSD-em u periodu kad je radio na ustanovljavanju molekularne strukture koja je dom svih informacija života.

Krik nije bio jedini, u njegovo doba, akademici sa Kembridža su često koristili LSD u malim količinama kao "alat za razmišljanje". Krik je čak u jednom trenutku izjavio da mu je dvostruki heliks "došao" dok je bio pod uticajem LSD-a.

3.Tomas Edison - Kokainski eliksiri

(old_image)

1863. godine hemičar Angelo Mariani je napravio "Vin Mariani", Bordo vino tretirano lišćem koke. Etanol u vinu je izvlačio ekstrakt kokaina iz lišća koke u količini koja je otprilike 7mg kokaina prema jednoj unci vina. Tomas Edison - američki izumitelj poznat po svojoj nesanici, je jedan od onih koji su u ovom periodu redovno koristili ovaj kokainski eliksir.

4.Pol Erdeš - Amfetamini

(old_image)

Poznat po svojoj hiperaktivnosti, navici da mu radni dani traju 19 sati, čak i u starosti, kao i po navici da se pojavljuje na kućnom pragu kolega i zahteva "da otvore svoje umove" matematičkom dijalogu - bio je jedan od najostvarenijih matematičara u istoriji.
Njegova tajna? Prema njegovim rečima, amfetamini. Jednom prilikom Erdeš se opkladio sa Grejemom Belom u 500 dolara. Naime, Bel je tvrdio da Erdeš neće izdržati 30 dana bez amfetamina. Ovaj je izdržao, sačekao da mu Bel isplati dogovorenu sumu, a onda rekao: "Pokazao si mi da nisam ovisnik. Ali, za svo to vreme, nisam ništa ni uradio. Ustajao bih ujutru i posmatrao prazno parče bele hartije. Nisam imao ideje, bio sam nalik svakom običnom čoveku. Samo, da znaš, unazadio si matematiku za ovaj mesec." Vrlo brzo je nastavio sa uzimanjem pilula, i matematika je danas bolja zbog toga.

5.Stiv Džobs - LSD

(old_image)

LSD je bio velika stvar u Džobsovom životu. Koliko velika, svedoči i njegova izjava da je eksperimentisanje sa LSD-em 60-ih godina bila jedna od tri najbolje stvari koje je uradio u životu. Šta više, tvrdio je da njegove kolege i prijatelji nikad neće moći da razumeju određene aspekte njegove ličnosti jer nikad nisu probali psihodelike.

6. Bil Gejts - LSD

(old_image)

Probao je LSD pre 25e godine, ali nije bio ni upola otvoren o tome kao Džobs, šta više, izbegavao je temu. U intervjuu za Plejboj je priznao da je eksperimentisao sa drogama, čak je potvrdio priču da je jednom prilikom pod uticajem LSD-a sedeo i posmatrao sto, ubeđen da će ivica da poleti i zabije mu se u oko.

7.Džon C. Lili - LSD, ketamin

(old_image)

Neurolog Džon Lili je bio pionir na polju elektronske stimulacije mozga. Bio je prva osoba koja je mapirala putanje bola i zadovoljstva u mozgu, čime je osnovao čitavu naučnu granu koja proučava komunikaciju između vrsta - ljudi, delfina i kitova, izumeo je tank za čulnu deprivaciju, i izvršio brojne eksperimente na sebi sa drogama koje menjaju stanje uma, poput LSD-a i ketamina.

8. Ričard Fejnman - LSD, marihuana, ketamin

(old_image)

Fejnman je oduvek bio oprezan sa upotrebom droga, zbog straha da bi mogle da naškode njegovim moždanim funkcijama. Čak je prekinuo da pije alkoholna pića kad je počeo da ispoljava znake ovisnosti. Zbog toga se dvoumio da isproba LSD, sa jedne strane halucinacije su podsticale njegovu radoznalost, a sa druge se brinuo za svoj um, "tu čudesnu napravu koja od života pravi tako neverovatno iskustvo".
Na kraju je radoznalost pobedila, i to nakon što se upoznao sa Lilijem i njegovim tankovima za čulnu deprivaciju. Fejnman je eksperimantisao nakratko sa LSD-om, ketaminom i marihuanom, a koristio ih je kako bi ubrzao pojavu halucinacija u izolaciji.

9. Keri Mulis - LSD

(old_image)

Keri Mulis je revolucionarno izmenio polje biomedicinskog istraživanja za šta je dobio i Nobelovu nagradu za polje hemije.
Tajna njegovog uspeha? Prema njegovim rečima "Eksperimentisanje sa psihodelicima mi je otvorilo um, i bilo bitnije za moje istraživanje nego bilo koji kurs ili predavanje kome sam prisustvovao.Da nisam uzimao LSD i druge psihodelike, nikad ne bih izumeo PCR."

10. Karl Sagan - Marihuana

(old_image)

Jedan od najpoznatijih astrofizičara i kosmologa, Karl Sagan, ne samo što je redovno pušio marihuanu, već je bio i njen zagovornik, tvrdeći da poboljšava mentalne sposobnosti, i ubzava um u potrazi za naučnim istinama. čak je napisao knjigu, pod pseudonimom Mr. X pod imenom "Ponovno razmatranje marihuane", u kojoj hvali upotrebu ove biljke.

T.D.

Pogledajte još