Hrvati ukidanjem izbegličkog statusa žele da spreče povratak izbeglih Srba?

Predsednik Upravnog odbora SDF-a Veljko Džakula je u saopštenju SDF-a upozorio da bi najavljena odluka vlade o ukidanju izbegličkog statusa za osobe izbegle iz Hrvatske imala dugoročne i ozbiljne posledice na tu grupu ratnih stradalnika, kao i na celokupan status i položaj Srba u Hrvatskoj.

- Ta se odluka može shvatiti jedino kao mera kojoj je cilj potpuno zaustavljanje povratka izbeglih Srba i konačno cementiranje stanja prouzrokovanog ratom - ističe Džakula.

Vladu optužuje da se, umesto aktivnih i progresivnih mera u podsticanju održivog povratka i integracije Srba, odlučila za politiku “zaustavljanja povratka i završni čin u etničkom čišćenju Srba iz Hrvatske.

SDF upozorava da bi tom merom izbeglice iz Hrvatske, koje borave u Nemačkoj, Švedskoj ili Kanadi, izgubile pravo na besplatno zdravstveno osiguranje i socijalne naknade. Izbeglice koje se nalaze u BiH, dodaje, izgubile bi pravo na alternativni smeštaj, zdravstvenu zaštitu i pravo na besplatan prevoz stvari prilikom povratka koji osigurava UNHCR.

- Povratnici bi bili dodatno zakinuti činjenicom da u sistemu stambenog zbrinjavanja dobijaju popust pri kupovini stambene jedinice zavisno o broju godina provedenih u izbeglištvu, odnosno na vreme kada su bili registovani kao izbeglice - kaže Džakula.

On je naveo da je prema popisu iz 1991. u Hrvatskoj bilo 568.000 Srba, dok poslednji popis stanovništva govori o njih 186.000, što, naglašava, znači da je 400.000 Srba napustilo Hrvatsku, a od 135.000 koji su se prema službenim podacima vratili, tek je njih 65.000 ostalo da živi u Hrvatskoj.

- Umesto aktivnog rada na podsticanju povratka i kvalitetnoj integraciji povratnika u društvo, vlada se odlučila da zatvoriti oči nad celokupnim problemom, te potezom pera izbriše s dnevnog reda problem koji očito ne zna ili ne želi da reši na način kako to dolikuje ozbiljnoj demokratskoj zemlji članici Evropske unije - poručio je Džakula.

Izvor: Blic

Pogledajte još