BALKANSKA RUTA: Otvorena izložba koja prikazuje svakodnevne probleme izbeglica!

Na fotografijama su zabeleženi svakodnevni problemi i masovna kršenja ljudskih prava sa kojima se izbeglice, migranti i azilanti sa Bliskog Istoka susreću na putu ka boljem životu.

Tokom pokrivanja ove priče, osećanja su mi bila pomešana, trudio sam se da fokus usmerim na posao kako bih skrenuo pažnju javnosti o patnji ovih ljudi. Sa druge strane nekad vas emocije povuku i jednostavno zaboravite da nosite kameru sa sobom. Kao što reče jedan moj kolega – Ja ovo radim da vi sutra ne biste mogli da kažete “Nismo znali” – kaže Marko Đurica o vremenu koje je prveo dokumentujuću krizu na “Balkanskoj ruti”.

Goran Miletić, direktor Civil Rights Defenders za Evropu, o izložbi “The Balkan Route” kaže: “Smatramo da je izuzetno važno da javnost bude upoznata sa kršenjem ljudskih prava onih koji su u status izbeglica, migranata ili su odlučili da zatraže azil u Srbiji ili nekoj od zemalja u okruženju. U saradnji sa Markom Đuricom, predstavljamo izložbu fotografija koje najbolje prikazuju svakdonevne probleme i životne situacije sa kojima su suočeni ljudi koji su prisiljeni da usled rata ili teških povreda ljudskih prava u svojim zemljama potraže utočište na drugom mestu. Nažalost, na tom putu njihova ljudska prava se svakodnevno krše.

Marko Đurica, fotoreporter Reuters-a, migrantsku krizu počeo je da prati 2013. godine.

/

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.