NOVOSTI SAZNAJU: Vučić premijer od 24. aprila

Prema našim informacijama, prema redu vožnje koji su zacrtale najjače političke figure u državi, konstitutivna sednica Narodne skupštine trebalo bi da se održi 17. aprila.

Tek tada, kad poslanici polože zakletvu, Vučić će formalno primiti mandat od predsednika Tomislava Nikolića, ali će potom, u najkraćem roku, obelodaniti svoj budući ministarski tim.

Do tog zvaničnog raspleta, lider SNS će kroz neformalne konsultacije sa parlamentarnim strankama, odlučiti ko će sve činiti vladajuću koaliciju.

Suštinska dilema mu je da li će nastaviti savez sa socijalistima ili će ući u politički pakt sa Borisom Tadićem i koalicijom oko NDS, ali je i te kako realna i opcija da SNS sam formira vladu, što mu dozvoljavaju postizborna matematika i volja građana.

- Veliki je pritisak struja unutar SNS da što više ministara bude iz naše stranke. Bukvalno se na stotine funkcionera nezvanično kandidovalo za neki od resora u Nemanjinoj 11 - preneo nam je sagovornik iz vrha naprednjačkog tabora.

Kako nam je rečeno u SNS, zasad je sigurno da će u budućoj vladi biti potpuno ukinuta politička „feudalizacija“ koja je odlikovala prethodne kabinete.

To znači da stranke neće više imati monopol na pojedine resore ukoliko je ministar iz njihovih redova.

Po proglešenju konačnih rezultate vanrednih parlamentarnih izborapočinju da teku i rokovi za konstituisanje parlamenta i formiranje vlade.

Prva sednica novog saziva parlamenta mora da bude održana najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata. Dakle, do 23. aprila. Saziva je dosadašnji predsednik parlamenta Nebojša Stefanović. Na njoj se potvrđuju mandati poslanika i parlament je konstitusan kada se potvrdi dve trećine mandata.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u ponedeljak da buduća Vlada neće biti ni proruska, ni proevropska, već prosrpska.

- Nova vlada biće formirana nakon konsultacija sa šefovima partija koje budu imale poslaničke grupe u Skupštini Srbije. Onaj ko dokaže da ima većinu poslanika da izabere vladu dobiće mandat.

Izvor: Novosti
Foto: Beta/Emil Vaš

Pogledajte još