Otac Milene Dalmacija: Zašto ne želimo ime naše ćerke na spomeniku poginulim u "Kontrastu"

Profesor Božo Dalmacija, otac stradale Milene, kaže da nema nikakvog nesporazuma. On ističe da poštuje ideju da se postavi spomenik, ali da on i njegova supruga ne žele da se Milenino ima tu nađe.

“Naša ćerka je sahranjena na obližnjem Almaškom groblju i mi pored zgarišta diskoteke “Kontrast” prolazimo skoro svakog dana. Previše nam je i to što nas prizor koji na putu do groba viđamo potresa i zaista nemamo snage da u prolazu čitamo ime svoje ćerke na spomeniku”, objašnjava potreseno Dalmacija.

On dodaje da to posebno uznemirava njegovu suprugu te su se njih dvoje složili da uskrate saglasnost da se Milenino ime nađe na spomeniku, uz imena ostalih nastradalih mladića i devojaka.

Savet za kulturu saopštio je da su Milenini roditelji uputili dopis gradskim vlastima, i da je njihova želja ispoštovana.

U požaru u diskoteci “Kontrast” koji se dogodio 1. aprila 2012. godine poginuli su Marina Aničić, Zoran Ignjatović, Marko Pavlović, Renato Vuković, Milena Dalmacija i Tamara Miladinović. Imena petoro stradalih biće istaknuta na spomeniku, uz rečenicu: “Ova tragedija večita je opomena društvu da se ne zaboravi i nikada više ne ponovi”.

Inicijativa za podizanje spomenika pokrenuta je u novembru prošle godine, a svojim potpisima je podržalo više od 10.000 građana.

Sećanje i na stradale u „Laundžu”

U maju 2012. godine pokrenuta je i inicijativa da se u kampusu Novosadskog univerziteta formira spomen-park i podigne kapela stradalima u kafiću “Laundž” i diskoteci “Kontrast”. Iako je predlog dobio široku podršku, ipak je doneta odluka da se spomenik postavi kod zgarišta diskoteke. U kampusu je ranije postavljen spomenik stradalima u kafiću “Laundž”. Ova tragedija se dogodila 17. februara 2008. kada je u požaru stradalo osmoro mladih.

Izvor: 24sata
Foto: Beta – Dragan Gojić