Završen 26. Beogradski Ignite "Ukus pravih vrednosti"

0

Održan je 26. Beogradski Ignite „Ukus pravih vrednosti“ u organizaciji Udruženja građana Srbija u pokretu. Događaj je posvećen predstavljanju čokolade Iskra, proizvodu Srbije u pokretu, čijom prodajom nameravamo da obezbedimo novac za finansiranje građanskih akcija koje rešavaju probleme u lokalnoj zajednici.

Svaka čokolada nosi lik znamenite ličnosti iz srpske istorije, koja je svojim radom pokrenula pozitivne promene u društvu. Na njih su nas podsetili prezenteri i prezenterke, iskre savremene nauke, umetnosti i sporta. Kosta Jovanović, asistent na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, podsetio nas je na Dositeja Obradovića i ispričao nam priču o značaju robotike u današnjem društvu. Kostina koleginica iz Centra za promociju nauke, arhitektkinja Jelena Ivanović Vojvodić izrazila je zadovoljstvo što svoj rad, koji broji više od 30 realizovanih objekata i enterijera, može da poveže sa delima Jelisavete Načić, prve žene arhitekte u Srbiji. Svoju iskru doktorka Sanja Milenković, žena koja se bavi neuromišićnom patologijom, pronašla je u prvoj srpskoj lekarki Dragi Ljojčić.

Milica Davinić, profesorka klavira, inspirisala nas je pričom o tome kako molekuli vode reaguju na muziku i podsetila nas je na čuvenog Stevana Stojanovića Mokranjca. Iz muzičke umetnosti, Milena Čvorović vodi nas u svet slikarstva pričom o emocijama koje se javljaju tokom stvaranja i osvrtom na slikarku Milenu Pavlović Barili.

Legenda kaže da je atletičar i prvi srpski olimpijac Dragutin Tomašević imao dva srca. Zato su nam dvojica prezentera pričala o sportu. Marina Sedlačeka, nekadašnjeg košarkaša Crvene zvezde i NBA skauta, Olimpijske igre inspirisale su za priču o amaterizmu i profesionalnom sportu, dok nam je Dejan Delić, bivši košarkaš, ispričao koliko je šansi u životu i prijatelja dobio zahvaljujući sportu.

Miloš Došen je preneo svoja iskustva o preduzetničkom radu danas, ali nas je podsetio i na vreme Nikole Spasića, trgovca i predsednika Beogradske berze. Ilija Plećaš objasnio je kako Institut za nuklearne nauke „Vinča“ prerađuje radioaktivni otpad u materiju bezbednu po životnu okolinu i osvrnuo se na rad pronalazača Ognjeslava Kostovića, dok je za politički humor bio zadužen pisac Bojan Ljubenović, podsećajući nas na delo Branislava Nušića.

Priča o čokoladi Iskra
UG Srbija u pokretu pokrenulo je „Fabriku promena“ želeći da na taj način od građana i građanki, koji samo primećuju problem stvori pokretače i pokretačice promena u lokalnoj zajednici, i to kroz edukaciju o organizovanju sugrađana. Da bi „Fabrika promena“ nastavila da se razvija, pokrenuli smo proizvodnju Iskra čokolade i počeli da razvijamo specifični vid socijalnog preduzetništva, koji će omogućiti finasiranje društveno – korisnih aktivnosti naših sugrađana. U dosadašnjim aktivnostima učestvovalo je više od 400 volontera i volonterki širom Srbije, a oni su se bavili socijalnim uključivanjem i inkluzijom, reciklažom, ekologijom, mentalnim zdravljem i edukacijom.

Iskra čokoladice su premium proizvod koji ima tri različita ukusa, a svako pakovanje sadrži magnet za frižider s likom jedne od devet znamenitih ličnosti naše istorije, koja je svojim radom, idejama i pozitivnim primerom pokrenula promene u Srbiji.

Šta je Ignite?

Ignite je kao događaj prvi put održan u Sjetlu 2006. godine, a danas je internacionalni fenomen. Brzo i dinamično prezentovanje ideja u neformalnom okruženju praktikuje se u više od 100 gradova širom sveta. Pravila prezentovanja su jednostavna: prezentacije traju pet minuta; svaka prezentacija ima 20 slajdova; slajdovi se automatski smenjuju na 15 sekundi; prezenter nema kontrolu nad menjanjem slajdova.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.