Odrekla se svog života da bi donela na svet ćerku koju je dugo želela

Elizabet je oduvek bila veliki borac. Posle dve godine zabavljanja sa suprugom Maksom, u septembru 2010, doktori su otkrili da ima nešto sumnjivo na plućima. Elizabet mu je tada rekla da, ako je u pitanju nešto ozbiljno, neće da se bori i neće da ide na terapiju. Međutim, Maks je tada otrčao u kuhinju, napravio prsten od aluminijumske folije i zaprosio je.

Sada ne možeš da se ne boriš – rekao joj je Maks.

Venčali su se mesec dana kasnije, a Liz je dijagnostikovan sarkom. Prošla je kroz četiri ture hemoterapije, operaciju i čak još hemoterapije da bi bila sigurna da je tumor nestao. Tri godine je bila potpuno zdrava, ali su joj lekari branili da zatrudni, iako je ona to mnogo želela. Bez obzira na sve, Liz je zatrudnela.

– Potpuno sam bio bez teksta. Rekli su da nema šanse da se to desi, a ipak se desilo – rekao je Maks.

Ali, nekoliko meseci kasnije, dobili su užasne vesti – tumor se vratio. Iako je prošla kroz još jednu operaciju, nije smela da ide na magnetnu rezonancu zbog trudnoće, pa onkolog nije mogao da vidi gde se kancer razvija. Trebalo je da se porodi početkom marta, ali lekari nisu mogli toliko da čekaju. Porodili su je u januaru carskim rezom, i mala Lili En Džojs je rođena.

Gotovo istog trenutka kada se porodila, Lizino zdravlje se pogoršalo, a tumor se proširio na levo plućno krilo, srce i abdomen.

Oprostili smo se jedno od drugog…bilo je kao u flimu…samo smo sedeli i plakali. Pokušavali smo da se prisetimo svih lepih stvari koje su nam se dešavale – rekao je Maks.

Posle 5 dana u bolnici, Liz je došla kući. To jedno veče je bilo sve što su imali, jer je već sutradan morala da se vrati u bolnicu.


– Sledećih šest nedelja se neverovatno borila. Imala je mnogo toga za šta bi živela…borila se više nego ikad pre…lekari su rekli da nikada nisu videli borca kao što je ona. Nažalost, više nije mogla da izdrži…umrla je 9. marta – rekao je Maks kroz suze.

Žena Blic