Mitovi i činjenice o zatvoru

Svaki dan treba obavljati veliku nuždu
Mit
Svaka osoba je drugačija pa i sistem organa za varenje svake osobe radi drugačije. Neke osobe dnevno obavljaju veliku nuždu i do 3 puta, a neke 3 puta nedeljno. Iako je uobičajeno obavljati nuždu jednom dnevno, zatvorom se smatra ako veliku nuždu obavljate manje od 3 puta nedeljno. Ako veliku nuždu obavljate najviše jednom u sedam dana, u periodu od 2 nedelje, odmah se obratite lekaru.

Zatvor izaziva zdravstvene probleme i podstiče stvaranje toksina
Mit
Postoji uverenje da zatvor izaziva apsorpciju toksina iz stolice. Takođe, neke osobe veruju da zatvor može uzrokovati artritis, astmu i rak debelog creva. Za ove tvrdnje ne postoje dokazi, kao ni da čišćenje creva i uzimanje laksativa smanjuje rizik od nastanka raka debelog creva.

Zatvor znači da samo treba povećati unos vlakana

Mit
Povećanje unosa vlakana uglavnom ublažava zatvor. Ipak, hronični zatvor može biti simptom ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su dijabetes ili poremećaji u radu štitne žlezde. Ako zatvor traje duže od 2 nedelje, svakako posetite lekara.

Mlečni proizvodi mogu izazvati zatvor
Činjenica

Ovo je istina za osobe koje pate od intolerancije na laktozu. Većina osoba može pojesti jednu porciju mlečnih proizvoda. Ako i male količine mlečnih proizvoda izazivaju probavne tegobe, obratite se lekaru.

Progutana žvakaća guma može zapeti u crevima
Činjenica

Ovo se jako retko događa, ali je moguće. Ponekad žvakaća guma može blokirati sistem za varenje i na taj način uzrokovati zatvor. U većini slučajeva žvakaća guma samo prođe kroz organe za varenje i ne stvara nikakve probleme.

Kafa ublažava zatvor
Mit

Kofein može stimulisati mišiće u vašem sistemu za varenje, ali može otežati prolazak stolice kroz creva. Kafa će izvući tečnost iz stolice, ona će postati tvrda i otežano će se kretati kroz creva. Ako patite od zatvora, izbegavajte kofein i alkohol.

Povećanje unosa vode će pomoći
Činjenica

Manjak unosa vode može uzrokovati dehidrataciju, a dehidratacija može izazvati zatvor. Voda će stolicu omekšati i olakšati njen prolazak kroz creva. Nemojte preterivati s unosom vode jer ćete narušiti ravnotežu elektrolita.

Izvor: centarzdravlja
Foto: yayimages

Pogledajte još