U Valjevu 49 obolelih od salmoneloze, 45 dece!

0

Još jedno dete iz valjevskih obdaništa obolelo je od salmoneloze, pa se ukupan broj popeo na 49, saopštio je danas Zavod za javno zdravlje u tom gradu.

Foto: Wikimedia commons

Među obolelima ima 45 dece iz vrtića, jedno dete iz produženog boravka u Prvoj osnovnoj školi i troje zaposlenih u Predškolskoj ustanovi “Milica Nožica”, koja upravlja obdaništima i u čijoj se centralnoj kuhinji dnevno pripremi do 1.600 obroka.

Kako su danas javili lokalni mediji, kontrolom dve lokalne trgovine, koje obdaništa snabdevaju mesom, mesnim prerađevinama i jajima, veterinarska inspekcija utvrdila je nepravilnosti u prometu tih namirnica.

Reč je o pilećem i mlevenom mesu, koje je korišćeno za pripremu dečjih obroka 18. i 19. marta, posle čega je došlo do pojave salmoneloze, a epidemija je proglašena 31. marta.

Dokumentaciju o ispravnosti jaja prodatih obdaništima nije dostavilo poljoprivredno gazdinstvo koje ih je proizvelo, već “kooperant tog gazdinstva”.

Gradsko veće danas je razmatralo izveštaje nadležnih službi o pojavi salmoneloze u dečjim obdaništima i od Ministarstva prosvete Srbije zatražilo ovlašćenja za preduzimanje koraka kako bi krivci za pojavu epidemije kojom se “Valjevo obrukalo” bili sankcionisani.

Čulo se i to da Valjevo godišnje izdvoji 300 miliona dinara budžetskih sredstava za rad obdaništa, a da nadležni u PU “Milica Nožica” svojim nečinjenjem doprinose ugrožavanju zdravlja dece.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.