Seks za početnike: Da li sam još nevina ili ne?

Šta znači biti “devica”?

Nevinost ili devičanstvo, znači da još niste imali seksualne odnose. Gubite nevinost onda i samo onda kada imate prvi put seks. To obično znači penetraciju penisa u vaginu u heteroseksualnom odnosu.

Danas je prosek godina za prvi seks, po anketama u Engleskoj, oko 16-te godine, dok je davne 1950. godine prvi seks dolazio u 21. godini.

Kako da znam da li sam još uvek nevina?

Ako ste imali seks, to znači da više niste devica! Čak i ako je penis bio samo na sekund unutar vagine, pa čak iako niste svršili. Ali, masturbacija, korišćenje tampona ili seksualne igre prstima, ne znače da ste izgubili nevinost. Čak ni prisustvo himena ne govori o vašoj nevinosti. Himen se može pokidati mnogo pre prvog seksa, a neki himeni ostaju čitavi i nakon odnosa sa penetracijom.

Kada je vreme da izgubim nevinost?

Ako ste maloletni ili živite u zemlji gde postoje zakonski određene granice za seksualne odnose, morate biti obazrivi. Na drugoj strani, ne treba da ulazite u seksualne odnose, ako niste sigurni da to zaista želite i da ste spremni za to. Prvi seksualni odnos se može desiti dok ste još jako mladi ili u bilo kom drugom periodu vašeg života. Vreme je tek onda kada se osećate spremni za taj korak.

Ne radite ništa dok ne znate sve o bezbednom seksu i uopšte o svemu tome šta seks znači. Ako niste sigurni da ste spremni, onda zaista i niste, bez obzira koliko imate godina ili koliko dugo ste u vezi.

Šta ako niko od mojih prijatelja vše nije nevin?

Teško je kada mislite da ste neiskusni u poređenju sa prijateljima, ali pokušajte da izbegnete da vas to povuče. Pritisak vršnjaka je strašan, ali većina njih laže o svom seksualnom iskustvu.

Vi ste individua za sebe i ne treba da dopustite da vam drugi govore šta je ispravno i šta treba da radite. Prava osoba, partner, će čekati dok vi ne budete apsolutno spremni za seksualne odnose.

Izvor: bbc

Foto: Yayimages

Pogledajte još