Znate li šta jedete: Nećete verovati koji proizvodi sadrže šećer!

Ako pažljivo pogledate deklaracije na pakovanjima viršli, pašteta, kečapa i suvomesnatih proizvoda, videćete da uz brojne aditive i konzervanse proizvođači navode i šećer kao jedan od sastojaka. Ima ga i u grickalicama, gaziranim napicima, supama iz kesice, majonezu, senfu, salamama... Šećer, kao i njegove “varijacije” su, upozorava nutricionista Marija Bojović, “tihe ubice” odgovorne za gomilanje kilograma, iznenadni umor i - udružene sa drugim uzročnicima - pojavu dijabetesa.

Evo kako da prepoznate “tajne nazive šećera” na deklaracijama.

Koncentrovani voćni sok
Kupujete voćni sok na čijem pakovanju piše “bez dodatog šećera”, a u deklaraciji stoji da je jedan od sastojaka “koncentrovani voćni sok”? Prevareni ste! Reč je o šećeru koji samo “bolje i zdravije zvuči”.

Maltoza
Iako asocira na malteks koji se smatra zdravim, maltoza nije ništa drugo nego vrsta šećera koja se pravi od dva spojena molekula glukoze. Reč je o zaslađivaču koji se dobija drugačijim tretmanom kukuruza i, kao i običan šećer, sadrži puno “praznih kalorija”.

Aspartam
Veštački zaslađivač koji može da izazove zavisnost nalazi se u većini proizvoda poput žvakaćih guma, bombona i bezalkoholnih gaziranih napitaka. Daje slast, ali nije zdraviji od običnog, belog kristal-šećera.

Dekstroza
Ovo je jednostavniji oblik glukoze koji kod potrošača izaziva manje negativnu asocijaciju u poređenju sa šećerom.

Slad
Još jedan industrijski zaslađivač koji se pravi od zrna ječma pretvorenih u šećer. Nema nikakve nutritivne razlike između slada i maltoze.

Fruktoza
Voćni šećer i ubedljivo najslađa komponenta od svih komercijalno dostupnih šećera. Svakodnevnom višegodišnjom upotrebom fruktoze kroz industrijske namirnice rizikujete da dobijete višak kilograma, ali i dijabetes!

Kristalna fruktoza

Ako ste mislili da ne postoji ništa slađe od šećera, pogrešili ste! Kristalna fruktoza za petinu je slađa od kristal-šećera koji kupujemo na kilogram, a dobija se iz kukuruza.

S.M.
Foto: sxc.hu

Pogledajte još