Jasna Matić puštena pre isteka pritvora

Specijalni sud u Beogradu odredio je 27. marta pritvor do 30 dana bivšoj ministarki za telekomunkacije i nekadašnjoj direktorki Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) Jasni Matić, i za još troje bivših rukovodilaca te agencije.

Ona je trebalo da bude puštena tek za nešto više od deset dana.

Osim Matićeve, u pritvoru su Božidar Laganin, Vesna Perić i Bojan Janković, koji su juče uhapšeni.

Tužilaštvo je protiv njih nakon saslušanja pokrenulo istragu zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja, za koje je zaprećena kazna zatvora od dve do 12 godina.

Oni se terete da su zloupotrebama u SIEPA od 2006. do 2013. godine, neosnovanim isplatama po osnovu "ugovora o nepostojećim autorskim delima" oštetili budžet Srbije za oko 120 miliona dinara, a za sebe i druga lica pribavili imovinsku korist od 90 miliona dinara.

Jasna Matić bila je direktorka Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza od 2004. do maja 2007. godine, Vesna Perić od maja 2007. do juna 2010. godine, Bojan Janković bio je zamenik direktora od 2007. do 2013. godine, dok je Božidar Laganin na mestu direktora bio je od jula 2010. do novembra 2013. godine.

Matićeva je za ministra za telekomunikacije u vladi Mirka Cvetkovića izabrana 7. jula 2008. godine, a isti sektor je, u svojstvu državnog sekretra za digitalnu agendu, pri ministarstvu kulture vodila i u rekonstruisanoj vladi, obrazovanoj marta 2011.

Prethodno je bila državni sekretar za ekonomske odnose sa inostranstvom u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, kao kadar G17 plus.

Bila je i specijalni savetnik potpredsednika vlade Miroljuba Labusa.

Izvor: Blic/ foto: Medija centar

Pogledajte još