Konstituisanje parlamenta danas, izbor predsednika 23.aprila

Izbor predsednika parlamenta trebalo bi da usledi 23. aprila, da bi potom novi kabinet u Nemanjinoj 11 položio zakletvu četiri dana kasnije.

Sednica parlamenta na kojoj će biti izabran novi predšednik skupštine biće, prema najavama, nastavljena nakon Vaskrsa, 23. aprila.

Dan kasnije poslanici će razmatrati zakone o vladi i ministarstvima, da bi se o njima glasalo u subotu, 26. aprila, a novi ministri zakletve pred poslanicima položili u nedelju, 27. aprila.

Prema Poslovniku o radu, predlog kandidata za predsednika skupštine podnosi najmanje 30 poslanika, a poslanik može da predloži samo jednog kandidata za predsednika.

O predlogu se otvara pretres, nakon čega predsedavajuci utvrdjuje listu kandidata po azbučnom redu prezimena.

Pre pristupanja izboru predsednika odlučuje se da li će glasanje biti tajno ili javno, a ukoliko se odluči da se glasa javno, glasa se prozivkom.

Za predsednika Skupštine Srbije izabran je poslanik za koga je glasala većina od ukupnog broja.

Skupština utvrduje broj potpredsednika na predlog predsednika Narodne skupštine, a kao i kod izbora predsednika i ovde najmanje 30 poslanika može da predloži jednog ili više kandidata za potpredsednika.

Konstitutivnu sednicu vodiće najstariji poslanik - 85. godišnji Milan Korać iz koalicije SPS-PUPS-JS, a pomagaće mu po jedan najmladji sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj mandata i generalni sekretar parlamenta.

Sa 24 godine najmlađi poslanik budućeg saziva je studentkinja Katarina Šušnjar sa liste SNS.

Nakon otvaranje sednica i potvrdjivanja mandata novi poslanici će položiti zakletvu koja glasi:

U naredne četiri godine na Trgu Nikole Pašića sedeće poslanici sa sedam izbornih lista, a najviše klupa pripašće naprednjacima i strankama koje su sa njima na zajednickcoj listi izašli na izbore 16. marta - 158.

Iza njih najviše mesta, 44, zauzeće poslanici koalicije SPS-PUPS-JS, a potom DS sa 19, zatim NDS sa 18, šest sa liste "SVM - Ištvan Pastor", tri sa liste "SDA Sandžaka - Sulejman Ugljanin" i dva sa liste "PDD - Riza Halimi".

Izvor: Blic
Foto: Beta - Miloš Miškov

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.