"ŠOU" JE POČEO: Oko 400 miliona glasača biraće svoje predstavnike za Evropski parlament

Oko 400 miliona Evropljana iz 28 zemalja članica EU od danas do nedelje biraće svoje predstavnike za Evropski parlament u narednih pet godina.

Prvi na glasanje izlaze Holanđani i Britanci, dok će u najvećem broju država članica evropski izbori biti održani u nedelju, 26. maja.

Pola sata nakon početka glasanja u Holandiji, birališta su otvorena i u Velikoj Britaniji, koja se i dalje bori sa planovima da napusti Evropsku uniju i pitanjem opstanka premijerke Tereze Mej, prenosi AP.

Velika Britanija će ponovo imati 73 mesta u parlamentu u Briselu sve do završetka procesa ratifikacije povlačenja iz EU.

Planirano je da se nakon Bregzita broj poslanika u Evropskom parlamentu smanji na 705 pri čemu bi 27 mesta bilo dodeljeno drugim zemljama članicama.

Izbori, koji traju četiri dana, pokazaće kakav je odnos snaga između pristalica dublje integracije i evroskeptika, koji traže veća ovlašćenja za svoje nacionalne vlade.

Prema procenama analitičara i istraživanju javnog mnjenja u EU, očekuje se da i u novom sazivu Evropskog parlamenta trenutno vodeće, ali i najstarije snage evropskog desnog i levog centra i dalje određivati parlamentarnu većinu.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još