Toplica se izlila, u Lučanima proglašeno vanredno stanje

Predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić rekao je za agenciju Beta da su noćas ugrožena sva naselja u Kuršumliji uz reku Toplicu.

Porodica Lekić, čija je kuća najbliža Toplici, bila je najugroženija. Otac i dva sina su pokušali da iznesu stvari iz podruma kada je naišao veliki talas koji je nosio grane i drveće i zaglavio im vrata na podrumu. Voda je ispunila podrum njima do vrata, pa su oni tako proveli više od 20 minuta posle čega su nekako uspeli
da izađu.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Dragan Glamočić obići će danas sela Đerać, Puhovo, Turica i Viča kojima preti poplava nakon izlivanja reke Bjelica u opštini Lučani. Ministar će o situaciji u tom području razgovarati i sa predsednikom opštine Mladomirom Sretenovićem, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Ministar Glamočić posetiće sutra i region Arilja i Ivanjice gde će razgovarati sa poljoprivrednicima čiji su malinjaci stradali pod snegom.

U međuvremenu su stigli iz pripadnici policije iz sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, zaposleni u direkciji za izgradnju u Kuršumliji i zaposleni u komunalnom preduzeću, kao i lokalno rukovodstvo.

Svi oni pokušavaju da obezbede ostale kuće u naselju stavljanjem džakova peska da ulazna vrata.

Pripadnik sektora za vanredne situacije rekao je za agenciju Beta da to ne pomaže mnogo pošto voda i dalje prodire u kuće.

Oni kažu da će tokom noći ostati u pripravnosti u tom kurušumlijskom naselju da mogu da spasu ljude ako zatreba pošto je voda u reci Toplici i dalje u porastu.

U pojedinim kućama ljudi koji su se popeli na spratove ne mogu da izadju iz pošto je nivo vode iznad ulaznih vrata kuća.

U Lučanima proglašeno vanredno stanje

Predsednik opštine Lučani Mladomir Sretenović doneo je sinoć odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji te opštine.

U izjavi rekao je da je vanredno stanje proglašeno jer je reka Bjelica nanela velike štete zbog izlivanja i prodrla u mnoga domaćinstva.

Prema njegovim rečima, poplavljeno je oko 300 hektara oranica a voda je prodrla u upravnu zgradu i poslovni prostor fabrike Milan Blagojević u Lučanima.

Sretenović je kazao da štab zaseda stalno budući da se pojavljuju klizišta i oštećenja na putnoj strukturi.

Oba komunalna javna preduzeća opštine Lučani stavljena su u mobilno stanje radi sanacije štete.

Izvor: Blic
Foto: Beta/Dario Grzelj

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.