fbpx

Nikolić ne isključuje stvaranje kosovskih oružanih snaga?

Nakon sastanka sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, Tomislav Nikolić je kazao da se mora razgovarati o novim okolnostima poput formiranja takozvanih odbrambenih snaga Kosova.

On je podvukao da "južna srpska pokrajina nije ni od koga ugrožena i stoga ne vidi potrebu da se pravi bilo kakva vojska".

Ministar za rad i socijalna pitanja u Vladi Kosova Nenad Rašić (koji je nedavno pokrenuo trenutno vanparlamentarnu Progresivnu demokratsku stranku) pohvalio je stav predsednika Nikolića "kojim nije potpuno isključeno stvaranje kosovskih oružanih snaga".

"Srbi na Kosovu moraju biti mnogo pametniji i organizovaniji. Ono što je gospodin Nikolić rekao mi deluje kao jedna vrlo fleksibilna politika, politika otvorenog mišljenja, koja uzima u obzir i druge opcije, osim one prve koju je on sam rekao, a to je da na Kosovu nije potrebna vojska", kazao je Rašić.

Potpredsednik Skupštine Kosova Petar Miletić, član Samostalne liberalne stranke, istakao je da su srpski poslanici u kosovskoj skupštini protiv izglasavanja amandmana o formiranju oružanih snaga Kosova i da o ovom pitanju treba čuti zvaničan stav NATO-a i Vlade Srbije.

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić kaže da do "ovog trenutka nije bilo razgovora na temu glasanja o ustavnim amandmanima o osnivanju Oružanih snaga sa bilo kim".

"O mogućnosti glasanja za osnivanje oružanih snaga a da za uzvrat nevećinske zajednice dobiju rezervisana mesta se danas jedino govori u medijima. Konkretnog razgovora na tu temu nije bilo", kazao je Jevtić.

Izvor: Vesti online

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.