Revolucija u medicini: Moguće je 'odštampati' srce?!

Tim naučnika pod vođstvom Stjuarta Vilijamsa, koristiće žive ćelije srca potencijalnog pacijenta za transplantaciju u kombinaciji sa veštačkim materijalima kako bi stvorili u potpunosti funkcionalno 3D odštampano srce.

Entoni Atala, direktor Instituta za regenerativnu medicinu “Vejk Forest”, smatra kako bi takva kombinacija 3D štampe mogla da napravi pravu revoluciju u načinu na koji se složeni organi integrišu u tela pacijenata za transplantaciju, prenosi “Njuzvik”.

'Potencijalne prednosti su pristupačnost i dostupnost. Više pacijenata kojima su potrebni organi imaće pristup tim organima. Moguće je da će biti smanjene šanse odbacivanja organa... Postoji i manja šansa za prenošenje bolesti', rekao je Atala.

Proces štampanja srca uključuje postavljanje nekoliko slojeva materijala kako bi se stvorili trodimenzionalni objekti. Može se koristiti za proizvodnju gotovo svega što možemo da zamislimo, a medicinske mogućnosti su ogromne. Ista tehnika se već koristi za izradu proteza udova kao i veštačkih kostiju.

Podsetimo da su pre dva meseca hirurzi u Norveškoj uspešno ugradili 3D odštampani gornji deo lobanje 22-godišnjoj pacjentkinji.

Pravi izazov za tu tehnologiju štampanja organa jeste, posebno u Americi, koliko dugo će trebati da FDA odobri organe koji su uzgajani u laboratorijama, a koji bi mogli da se transplantiraju pacijentima.

Izvor: dnevnik/ Newsweek

Pogledajte još