Veliki koncert grupe "Vrelo" u Domu omladine

Povod za održavanje koncerta je obeležavanje petnaestogodišnjice rada i objavljivanje DVD izdanja grupe „Vrelo Live: Pogledaj me kako pevam”. Na koncertu u Beogradu grupa će premijerno izvesti neke od pesama sa novog albuma, koji spremno čeka izdavača. Organizator koncerta, World Music asocijacije Srbije, najavljuje odličnu muziku, originalnu koreografiju, energiju koja osvaja i prijatna iznenađenja koja će za publiku prirediti članovi grupe.

DVD izdanje „Vrelo Live: Pogledaj me kako pevam” objavljeno je pod etiketom WMAS Records (diskografska kuća World Music asocijacije Srbije), koja je osnovana 2007. godine sa ciljem da promoviše world music izdanja iz Srbije. Osnivač etikete je Oliver Đorđević, predsednik Upravnog odbora asocijacije.

Grupa „Vrelo“ započela je u aprilu 2014. seriju promotivnih koncerata po klubovima u Srbiji i inostranstvu. Beograđani će imati prilike da ih čuju 30. maja u Domu omladine Beograda u sali „Amerikana”. Ulaznice za beogradski koncert mogu se kupiti po ceni od 500 dinara, na svim prodajnim mestima „Eventim“-a.

Više o grupi „Vrelo”:

Naslanjajući se na identitet i autentičnost naše tradicije, grupa „Vrelo” koristi narodnu muzičku građu kao osnovni element u svom radu, ali je uspešno kombinuje sa modernim muzičko-scenskim formama.

Svedenost i ogoljenost izraza kroz samo dva instrumenta (bas i bubanj + matrice) sa jedne strane, i nekoliko ženskih glasova koji se kreću između starih, nasleđenih arhetipskih obrazaca i modernog izraza sa druge strane, u muzici grupe „Vrelo” spajaju se u jedinstvenu celinu.
Ove godine grupa obeležava petnaest godina od prvog okupljanja. Od tada (1999.) do danas prešli su velik put i napravili značajan uspeh u Srbiji i inostranstvu. Na Bi-Bi-Sijevom konkursu za „Sledeću veliku stvar” (BBC's The Next Big Thing 2007) grupa „Vrelo” je osvojila drugo mesto sa pesmom „Pošle mome”.

Deo su ekipe Kusturičine pank opere „Dom za vešanje” (Time of the Gypsies) koja je premijerno izvedena i igrana u Parizu tokom leta 2007.godine. Svirali su na svim značajnim festivalima u Srbiji (Exit, Guča, Nisville, Zaječarska gitarijada, BELEF), nastupali na velikim festivalima i u prestižnim klubovima u većini evropskih gradova (Pariz, Berlin, Oslo, Prag, Grac, Sankt Peterburg, Budimpešta, Cirih …).

Njihov prvi album „Preko reke” izašao je 2008. godine za PGP-RTS i dobio odlične kritike, između ostalih i od najznačajnijeg engleskog muzičkog časopisa Songline. Njihove pesme pojavljuju se i na nekim kompilacijskim izdanjima u Engleskoj, Francuskoj, Nemačkoj, i u Srbiji na albumu „Srbija Sound Global – All Stars”. World Music asocijacija Srbije (WMAS Records) objavila je početkom ove godine video snimak (DVD) koncerta grupe „Vrelo”. Onlajn izdavač je Brown Cow Records iz Londona.