Radnici PIO fonda ukrali 3.000 penzija

Ovim zloupotrebama oni su oštetili Fond PIO za 70 miliona dinara, a Tužilaštvo za organizovani kriminal će tražiti da za sve fiktivne penzionere novac vrate, saznaje “Blic”.

Osim Đinđića, bivšeg radnika Filijale PIO u Beogradu, uhapšen je i njegov nekadašnji kolega referent Fonda Željko Antulov (64). Osumnjičeno je i četvoro posrednika koji su pronalazili osobe kojima je nedostajao radni staž za sticanje penzije: Predrag Dejanović (65), advokat Zorica Odović-Stamenković (60), Dejan Filipović (34) i Sredoje Mirković (67). Za Aleksandrom Stojkovićem, vlasnikom preduzeća „Vadess”, policija traga.

Najduža penzija
Najdužu nezakonitu penziju, kako je do sada utvrđeno, ima Mirko M. od 15 godina, sedam meseci i 24 dana. On je bilo lažno prijavljen kao penzioner Zavoda za transfuziju krvi.

Đinđić je, uz pomoć Antulova, od 2007. do hapšenja organizovao grupu koja je pronalazila osobe kojima je nedostajao radni staž da bi ih fiktivno upisivali u evidenciju Fonda. Đinđić se tereti sa podstrekivanje na zloupotrebu položaja, Antulov za službenu zloupotrebu, a ostali za saučesništvo.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je da je policija do sada obradila 58 pojedinačnih slučajeva, za koje postoji sumnja da je došlo do nezakonite isplate penzije. On navodi da se analizira još oko 250 sumnjivih predmeta i da je time PIO fond oštećen za više od tri miliona evra.

Do sada je utvrđeno da je za nezakonitu penziju najviše jednom pojedincu isplaćeno dva miliona dinara, dok je najmanji iznos dobila žena koja je krajem prošle godine upisana kao penzioner i do sada je dobila 115.000 dinara.

Policija je do sada utvrdila da je na ovaj način 58 osoba “steklo” penziju i pribavilo 60.758.305 dinara, za koliko je oštećena država, odnosno PIO. Fond je oštećen i za isplaćenih 7.473.271 dinara za doprinose za zdravstveno osiguranje.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.