Kazne za trgovce: Ovo ne smeju da rade!

Iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija upozoravaju na kazne koje će uslediti ukoliko budu prikrivali robu ili podizali cene.

U obaveštenju o postupanju trgovaca u uslovima vanredne situacije, koje je danas objavljeno na sajtu Ministarstva, Sektor tržišne inspekcije skreće pažnju trgovcima da će svaki vid nepoštene, nedozvoljene špekulativne radnje, kao što je prikrivanje određene robe, podizanje cena, bilo koji vid uslovljavanja kupovine..., biti kažnjen u skladu sa Zakonom o trgovini.

ZASLUŽUJU KAZNU: Prijavite trgovce koji su digli cene vode i čizama!

Iz Inspekcije podsećaju da je zaprećena kazna do dva miliona dinara, a zaštitna mera je zabrana obavljanja delatnosti u trajanju od šest meseci do dve godine i javno objavljivanje presude.

U obaveštenju Sektor tržišne inspekcije traži od trgovaca da, uzimajući u obzir potrebu sprečavanja poremećaja na tržištu u snabdevanju osnovnim životnim namirnicama, kao što je flaširana voda za piće, hleb, mleko, ulje, preduzmu odgovarajuće mere.

Od trgovaca se traži da obezbede uslove za održavanje stabilnosti i snabdevenosti tržišta, naročito kada je reč o robi od egzistencijalnog značaja za stanovništvo, što podrazumeva da radno vreme trgovinskih objekata prilagodite potrebama stanovništva.

Inspekcija traži od trgovaca i da omoguće da što većem broju stanovnika budu dostupne osnovne životne namirnice, da proizvode opšte namene koje imaju u svom asortimanu, a čija je tražnja povećana, učine dostupnim i da doprinesu prevazilaženju vanredne situacije.

Ranije danas ministar trgovine Rasim Ljajić rekao je da je tržišna inspekcija dobila više pritužbi da pojedini trgovci koriste vanrednu situaciju za neopravdano povećanje cena pojedinih životnih namirnica i najavio najoštrije mere protiv onih koji zloupotrebljavaju takvo stanje.

On je rekao da su svi tržišni inspektori Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a posebno oni koji rade u opštinama u kojima je proglašena vanredna situacija, dobili nalog da pojačano kontrolišu maloprodajne objekte, jer su sa nekoliko mesta stigle pritužbe da trgovci neopravdano povećavaju cene pojedinih životnih namirnica, a posebno flaširane vode i hrane.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će po hitnom postupku biti sankcionisani i oni koji budu koristili novonastalu situaciju i neopravdano podizali cene proizvoda.

b92

Pogledajte još