Teško kod Ćuprije i Jagodine, Svilajncu trebaju pumpe

"U Ćupriji je bilo velikih problema sve do četiri sata jutros, oni nisu nestali ali su se smanjili" - rekao je Kušić, a prenosi Blic.

Iako Južna i Zapadna Morava stagniraju Velika Morava je kod Ćuprije rasla celu noć sve do četiri sata i postojala je mgućnost da prelije nasip od mosta na regionalnom putu Jagodina-Ćuprija-Paraćin do Opšte bolnice, objasnio je Kušić.

"Međutim, sada je Morava u stagnaciji, od četiri sata miruje, doduše vraća se kroz kanalizaciju, ali su tu instalirane pumpe i ta se voda vraća ponovo u Moravu. Taj nivo vode se održava", rekao je Kušić.

Grad je čuvalo noćas od 500 do 1.000 dobrovoljaca.

Kod Glogovačkog mosta kod Jagodine, na regionalnom putu Jagodina-Svilajnac-Despotovac Morava je još sinoć počela da preliva i put je bio ugrožen što se saobraćaja tiče, i na kraju je zatvoren za saobraćaj.

"Sam most nije ugrožen. Tamo su uglavnom njive poplavljene", istakao je Kušić.
Samo selo Gloghovac nije ugroženo, a vikend naselje “Brioni” moralo je biti iseljeno.

Reč je o divljoj gradnji, između obale reke i nasipa gde se ne sme graditi. Sinoć su evakuisani Brioni a jutros i drugi deo vikend naselja levo od Glogovačkom mosta, napomenuo je on.

"U Praćinu i Sviljancu stanje je stabilizovano, crpi se voda iz podruma i suterena
ustanova i kuća. U Parćinu je upućena i danas grupa od 20 spasilaca sa pumpama radi se dobro i organizovano. Voda za piće se obezbeđuje cisternama",
rekao je Kušić.

Na njivama uz Veliku Moravu kod Ćuprije i Jagodine, na desnoj strani reke, mnogo je njiva pod vodom. Jutros u ovom delu Srbije ne pada kiša.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović izjavio je danas da se situacija u ovom gradu stabilizuje, vode je još u nekoliko ulica, ali su gradu neophodne pumpe za crpljenje vode iz potopljenih zgrada.

"U ovom trenutku najpotrebnije su nam pumpe za vodu i molimo sve koji ih imaju da nam dostave" - rekao je Milanović.

"Još ne možemo da pokrenemo vodovod, struja je uključena u 25 odsto grada, i dalje se uključuje, u gradu je još četiri pet ulica poplavljeno, odakle voda ne može da ode, ali kanalizacija radi i to znači, da će i ta voda nestati za dan-dva", rekao je Milanović.

On je rekao da je u toku saniranje vrtića, koji je potpuno poplavljene i škole su takođe u vodi.

"Odluku smo doneli da u školama ne bude nastave cele iduće nedelje, ali iduće sedmice neće raditi ni druge ustanove, koje ni sada ne rade jer nema pijaće vode i neće raditi dok se ne saniraju", dodao je Milanović.

On je rekao da termoelektrana “Morava” radi, da nije imala problema sa poplavom kao i Fabrika u Industrijskoj zoni “Veliko polje”, među kojima je i Fabrika japanske kompanije "Panasonik".

Milanović je istakao da je Policijska uprava u Jagodini u gradu pojačala prisutnost zato što ima puno praznih kuća i stanova.

Izvor: Blic

Pogledajte još