POMOĆ: Norveška šalje dva miliona evra Srbiji!

"Norveška vlada je danas odlučila da donira dva miliona evra za projekte izgradnje koji čekaju Srbiju zbog poplava", rekao je Kamsvag na prijemu povodom obeležavanja 200 godina od usvajanja norveškog Ustava, prenosi Telegraf.

Kamsvag ističe da se na tome ne završava angažovanje Vlade u Oslu jer će ona nastaviti da razmatra i u vremenu koje dolazi upućivanje dalje pomoći.

On je podsetio i na pomoć koju je iz fonda za vanredne situacije norveški Crveni krst opredelio za pomoć Srbiji i Bosni i Hercegovini.

"Norveški Crveni krst je počeo sa prikupljanjem novca za žrtve poplava u Srbiji i Bosni i do sad je prikupljeno 40.000 evra", rekao je ambasador Kamsvag.

On je ukazao da udruženja norveško-srpskog prijateljstva gradova pobratima u dve zemlje aktivno razgovaraju o tome kako da se na najefikasniji način pomogne u saniranju posledica poplava.

Prijem u norveškoj ambasadi je bio povod da se organizuje prikupljanje pomoći za žrtve katastrofalnih poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izrazila je zahvalnost Vladi Norveške na, kako je istakla, velikodušnoj pomoći.

(old_image)


"Još jutros je Vlada dala pomoć za mlade u Srbiji od 100.000 evra, a njihov Crveni krst našem – 40.000 evra. Danas na obeležavanju 200-godišnjice norveškog ustava ambasador je objavio da će Vlada u Oslu dati našoj Vladi urgentnu pomoć od dva miliona evra"
, podsetila je Udovički.

Ona je ocenila da je Norveška zemlja koja treba da nam služi za primer i da joj budemo zahvalni na tome, a ne samo na sredstvima.

"Iako ima samo četiri miliona stanovnika, Norveška je jedan od najvećih donatora u svetu zato što ima naftu i smatraju da ih to obavezuje da daju drugima", ukazala je Udovički.

Prema njenim rečima, tako se osećaju i mnogi građani Srbije jer smatraju da su imali sreću što nisu pogođeni ovom nesrećom i zato izlaze u susret svojim građanima kojima je teško.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još