Sa Kosova stiže humanitarna pomoć Srbiji

Prikupljena je i humanitarna pomoć od oko 2.200 kilograma u hrani, odeći i higijeni, saopštila je ta opština. U Peći će takodje od sutra početi prikupljanje finansijske i druge humanitarne pomoći za gradjane Republike Srpske, koji su takođe pogođeni poplavama.

Dva kamiona sa humanitarnom pomoći, koju su prikupili Srbi iz Kosovske Mitrovice, dopremljena su u Šamac. Kako je saopštio Odbor za pomoć Srbima Kosova i Metohije, u Šamac je sinoć dopremljena hrana, voda za piće, ćebad, higijenska sredstva i druge potrepštine.
Predsednik odbora Milorad Arlov rekao je da će u Kosovskoj Mitrovici i dalje biti prikupljana pomoć za Šamac i druge gradove u Republici Srpskoj koji su ugroženi poplavama.
Arlov je zahvalio Srbima iz Kosovske Mitorivce, koji se i sami nalaze u teškoj situaciji, na pokazanoj humanosti prema građanima Republike Srpske.
On je naveo da je Udruženje veterana Fudbalskog kluba "Vrbas" iz Banjaluke doniralo juče stanovništvu opštine Šamac 1.500 pari gumenih čizama.
Akciju prikupljanja pomoći za gradjane ugrožene poplavama u Republici Srpskoj organizovali su, uz koordinaciju Odbora, Uprava opštine i veterani Fudbalskog kluba "Trepča" iz Kosovske Mitrovice, navodi se u saopštenju. U organizaciji Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo stručne ekipe Zavoda za javno zdravlje iz Kosovske Mitrovice i Gračanice krenule su jutros ka krajevima u centralnoj Srbiji ugroženim poplavama kako bi pomogle u dezinfekciji, dezinsekciji i deratizaciji terena. Koordinatorka za poslove kancelarije za Kosovo Zlata Radovanović rekla je da na taj način kancelarija pokazuje da je Kosovo integralni deo Srbije i da pokrajina ima kapacitete da pomogne svojim sunarodnicima ma gde živeli.
Opština Kosovska Mitrovica organizuje pružanje pomoći zbratimljenoj opštini Mali Zvornik, gde je najugroženije stanovništvo u Republici Srpskoj.
Šef Privremenog organa Kosovske Mitrovice Aleksandar Spirić rekao je da će humanitarna pomoć sa Kosova krenuti danas u 16 sati. "Naši ljudski resursi su na raspolganju sa više od 500 prijavljenih dobrovoljaca, spremnih da u svakom trenutku pomognu gde je potrebno", rekao je Spirić.
Krizni štab Privremenog organa opštine Peć uplatio je na račun Vlade Srbije 410.000 dinara za pomoć ugroženima poplavama, a prikupljeno je i 2.200 kilograma hrane, odeće i sredstava za higijenu. Pomoć su prikupili gradjani. Odlučeno je i da sutra počne prikupljanje pomoći za ugrožene u Republici Srpskoj.

Izvor: B92

Pogledajte još