Sve oči uprte u Tihi okean: Zemlji preti novi El Ninjo?!

S obzirom da je 70 odsto naše planete pokriveno okeanima, aktivnost ovog satelita je ključna za globalnu prognozu vremena i klime.

"Kombinacija podataka koji se odnose na površinu vode i temperaturu jako me podseća na to kako je Pacifik izgledao u proleće 1997. Ispalo je da je to bila najava velikog El Ninja", rekao je Bil Pacert, stručnjak za klimu u Nasinoj “Jet Propulsion” laboratoriji.

Novi ScienceCast video istražuje da li se zaista novi El Ninjo stvara u Tihom okeanu.

Mali dečak
El Ninjo (El Niño) je globalni atmosfersko-okeanski fenomen koji nastaje usled fluktuacija pravaca vetrova i temperature vode u tropskom delu Tihog okeana. Sam termim „El Ninjo“ u španskom jeziku znači „mali dečak“ i odnosi se na malog Isusa, jer se efekti El Ninja najviše osećaju oko Božića. Termin „El Ninjo“ je prvi put upotrebljen u naučnoj javnosti 1892. godine, kada je kapetan Kamilo Karilona na kongresu geografskog društva u Limi izvestio da toplu struju ribari i moreplovci oko Perua zovu „El Ninjo“.

"Ne možemo da budemo sigurni da će se El Ninjo stvoriti tokom 2014, niti koliko će veliki da bude," oprezan je Majk Mekfaden iz NOAA “Pacific Environmental Research Laboratories” u Sijetlu, "ali podaci koje je poslao Jason-2 podržavaju teoriju da se stavra El Ninjo koju je prošlog meseca objavio NOAA.

Ono što je Jason-2 video je serija "Kelvinovih talasa" – masivnih promena u nivou mora, koje se događaju duž celog Pacifika, od Australije do Južne Amerike. Ti talasi bi mogli da budu najava El Ninja.

Oba fenomena, Kelvinovi talasi i El Ninjo, povezani su sa vetrom. Pacifički vetrovi – pasati - duvaju s istoka na zapad i “guraju” suncem zagrejane površinske vode ka Indoneziji. Rezultat toga je da je nivo mora blizu Indonezije 45cm viši nego blizu Ekvadora. Naučnici to pojavu zovu “vrući bazen” i to je najveći rezervoar tople vode na našoj planeti.

Ipak, ti vetrovi se pritaje na par dana ili nedelja i onda se taj povišeni nivo vode “vraća” ka Amerikama. "To je Kelvinov talas," rekao je Mekfaden. "I to nije neobično da se dogodi par puta svake zime."

El Ninjo se dešava kada pasata nema - ne par dana - već više meseci. Tada Kelvinovi talasi prelaze Pacifik u karavanu, podižu nivo mora i napuštaju tople ekvatorijalne vode. Osmog maja “National Centers for Environmental Prediction” prognozirao je da postoji 65 odsto verovatnoće da se El Ninjo formira tokom leta 2014.

"El Ninjo iz 1997/98 bio je školski primer,” priseća se Pacert. "Tada smo podatke dobijali od satelita TOPEX/Poseidon, prethodnika Jasona-2. Mapa okeanske površine pokazala je veliki skok – nivo vode bio je viši 10cm nego što je to normalno, a voda se pomerala duž ekvatora od Australije do Južne Amerike."
"Isti obrazac ponavlja se i 2014," kaže Mekfaden. "Serija Kelvinovih talasa stvorena lokalnim zapadnim vetrovima u zapadnom Pacifiku koji su počeli da duvaju sredinom januara kreću se na istok. Promena je nastala kada su pasati počeli da se bude u svom redovnom terminu – sredinom aprila."

Stručnjaci za okean i atmosferske promene u NOAA i NASA pažljivo prate pasate.

“Biće mnogo jasnije tokom sledeća dva do tri meseca da li su sve ove promene najava za veliki El Ninjo, ili njega neće biti uopšte. Jason-2 je izuzetno pouzdan u praćenju Kelvinovih talasa. A oni će nam reći istinu,” kaže Mekfaden.

Izvor: B92/pressonline

Pogledajte još