fbpx

VERBIĆ: Niko neće biti oslobođen male mature

Ministar prosvete Srđan Verbić rekao je da učenici iz područja ugroženih poplavama neće biti oslobođeni od polaganja male mature.

Međuitm, Komisija za sprovođenje završnog ispita za nekoliko dana izaći će sa jasnim kriterijumima koji đaci moraju da polažu malu maturu u junu, a kojim će biti dozvoljeno da na taj test izađu u avgustu, rekao je Verbić u emisiji “Utisak nedelje”.

"Ako treba da pomognemo, onda treba da to uradimo na drugi način. Ne treba niko od tih učenika, ko želi da ide u srednju školu da bude uskraćen za tu mogućnost"
, rekao je Verbić.

Ministar prosvete je podsetio da će na maloj maturi biti gradivo koje đaci uče već osam godina, to je, kako kaže, nešto što znaju i za šta se spremaju godinama.

"To nije nešto za šta se uči poslednih mesec dana",
rekao je ministar Verbić.

Na pitanje kako će deca iz poplavljenih područja da upišu škole koje žele, ako test polažu u avgustu, i zašto ima tvrd stav da u zakonu piše da se u srednju školu ne može bez male mature a desilo se nešto vanredno, Verbić je kazao da ne insistira na formi, da nije problem da se promeni propis, već da je problem u proizvoljnosti.

"Ljudi doživljavaju da je ono što postoji u prosveti proizvoljno, da može da se menja bilo kad i bilo kako. Ako zaista može da se menja bilo kad i bilo kako, onda nikada nećemo biti u stanju da popravimo obrazovanje. Nama je potrebno da uspostavimo sistem",
istakao je on.

Verbić smatra i da mala matura ne bi trebalo nikoga da plaši jer u srednjim školama ima dovoljno mesta za sve učenike, podsetivši da dve trećine đaka upiše ono što želi.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.