Snouden ipak laže? SAD mejlom dokazale da je sve nameštaljka!

Američka vlada obelodanila je mejl koji je napisao Edvard Snouden, s ciljem da “raskrinka” njegove tvrdnje da je zvaničnim kanalima izneo zabrinutost u vezi s programom masovnog nadziranja, pre nego što je pobegao i obelodanio u medijima tajne američke obaveštajne podatke.

U tom mejlu nema ničega što bi potkrepilo te Snoudenove tvrdnje, saopštila je američka vlada, a Snouden je izrazio uverenje da će istina uskoro izaći na videlo, prenela je agencija AFP.

Snouden je u intervjuu američkoj mreži NBC rekao da je putem zvaničnih kanala postavio pitanje u vezi s tajnim programom američke Nacionalne bezbednosne agencije, NSA, prenela je agencija AFP.

U tom intervjuu je pomenuo da postoji njegov mejl koji je napisao kancelariji generalnog saveta NSA i u kojem je izneo svoju zabrinutost zbog nezakonitih aktivnosti NSA.

Snouden je, takođe, tu izneo zabinutost zbog korišćenja podataka koji dolaze iz velikih američkih internet kompanija, a odgovor je, kako je naveo, bio manje-više “ne bi trebalo da postavljaš pitanja”.

U mejlu iz aprila 2013. godine, Snouden je zatražio od advokata NSA da mu razjasne određena pitanja o izvršnim naređenjima zvaničnika i zakonitosti statuta i nigde se ne pominje zabrinutost o kršenju ili pogrešnim aktivnostima programa masovnog prisluškivanja telefona, istakao je portparol Bele kuće, Džej Karni.

NSA je u decembru prošle godine tvrdila da nikada nije ni dobila nikakav sličan dopis Snoudena.

- Posle opsežne istrage, uključujući intervjue sa bivšim supervizorima NSA i saradnicima, nismo našli nijedan dokaz koji bi podržao Snoudenovu tvrdnju da je to pitanje bilo kome postavio – rekla je tada portparol NSA Vani Vajns.

Snouden, bivši obaveštajac NSA, dobio je azil u Rusiji u avgustu 2013. godine, nakon što je uzdrmao američki obaveštajni establišment objavljivanjem niza poverljivih informacija o masovnoj špijunaži u SAD i američkom nadgledanju Internet i telekomunikacionih podataka širom sveta.

Izvor: Telegraf.rs

Pogledajte još