ŠOKANTNO: Ekshumirano više od 30 tela!

Identitet ekshumiranih osoba će biti utvrđen DNK analizom.

U sklopu aktivnosti Komisije za nestala lica i Radne grupe za nestala lica, a na osnovu naredbe Višeg suda u Beogradu, Odeljenja za ratne zločine od 23. aprila ove godine započet je i bez prekida traje do danas proces ekshumacije grobnice
na lokaciji Rudnica, navodi se u saopštenju.

Osim nadležnih državnih organa i tima sudskih veštaka iz Srbije, koji rukovodi forenzikom, stručnjaci Euleksa, predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Međunarodne komisije za nestala lica i prištinske delegacije Radne grupe za nestale su potpuno posvećeni uspešnom završetku forenzičkog procesa na toj lokaciji, dodaje se u saopštenju.

Jedan broj ekshumiranih ostataka je trenutno u procesu sudsko-medicinske obrade i identifikacije na kome radi tim sudskih veštaka iz Srbije zajedno sa stručnjacima Euleksa, dok predstoji dalji rad na pažljivom izvlačenju posmrtnih
ostataka i identifikaciji, dodaje se u saopštenju.

Takođe, nastavljaju se pretrage terena i iskopavanja koja su fokusirana na proširivanje te lokacije i pronalaženje preostalih ostataka za koje se pretpostavlja da su tu pokopani.

U narednom periodu predstoji i početak prvih radova na istraživanju druge lokacije koja se takođe nalazi u okviru kamenoloma Rudnica.

Izvor: Blic

Pogledajte još