Virus Gameover Zeus hara: Bez problema preskače antiviruse i šifre!

Šteta naneta ovim virusom računa se u desetinama miliona dolara.

Gameover Zeus, za koji stručnjaci kažu da je "sofisticiran" i da bez problema prevazilazi antivirusne softvere, inficira mašinu otvaranjem PDF ili klikom na link poslat emailom.

Kada uđe u računar, virus preusmerava sve finansijske transakcije i prepisuje ih tako da se sve uplate koje korisnik šalje, preusmeravaju na druge račune.

Virus je zarazio veliki broj računara širom sveta, a najviše u SAD i Italiji.

Ipak, zahvaljujući timu međunarodne policije ove nedelje, virus je ugašen.

Ovo je treći put da nadležni pokušavaju da ga se reše, od kako se prvi put pojavio 2011. a FBI navodi da korisnici imaju dve nedelje da očiste hard diskove i instaliraju antivirusni softver, pre nego što mreža odgovorna za Gameover Zeus ponovo ne proradi.

Jedan od razloga zbog kojih je virus teško ugasiti je taj što koristi takozvani peer-to-peer softver, što znači da čak i kada je glavni server ugašen, zaraženi računari mogu nastaviti da komuniciraju međusobno.

Računari su često istovremeno zaraženi Gameover Zeusom i Cryptolockerom, što je dokaz da ovi virusi potiču od iste istočnoevropske mreže.

Ranije ove nedelje, američko Ministarstvo pravde podnelo je optužnicu protiv Rusa Evgenija Mihailoviča Bogačeva kao lidera bande koja stoji iza softvera.

U tužbi stoji da je virus odgovoran za gubitak više od 100 miliona dolara od pojedinaca i niza velikih kompanija.

Korisnicima se savetuje, osim instaliranja najsavremenijih verzija antivirusnih programa, i promena šifri.

Takođe, treba obratiti pažnju na neočekivane emailove.

izvor: B92

Pogledajte još