SKANDAL: Diplomirane profesorke, a rade za kasom i šankom

Zato i ne čudi kada se za pultom čuje recitovanje Lorkinih i stihova Jove Jovanovića Zmaja ili citaranje Frojda.

U trgovini “Metro” skoro svi trgovci imaju visoke škole. Marija je završila Ekonomski fakultet, Milan Visoku strukovnu školu, Milena je diplomirani tehnolog, dok je Nevena učiteljica.

"To je naša realnost. Možemo da plačemo nad njom, ali suze nam neće pomoći jer posla u struci nema", objašnjava Marija.

Preko puta “Metroa” popularni kafić, mesto gde se okupljaju mladi i takozvani leskovački krem. Konobari, zapravo, više konobarice i devojke koje rade kao šankerice završile su studije ili još studiraju. Među njima i sestre Ilić, Irena (25), diplomirala na DIF-u, i Ana (24), profesorka engleskog.

"Kada sam se prošle godine prijavila, na Tržištu rada nije bilo nijednog profesora engleskog, ali i nijednog radnog mesta. Išla sam na zamene gde god su me zvali. Odjednom su prestali pozivi, a meni je bilo blam da od roditelja tražim 100 dinara za izlazak", priča Ana Ilić. Diplomirala je u roku i maštala da radi kao prevodilac u velikoj kompaniji.

"Imam još nekoliko drugarica sa fakultetom i one mi zavide što uopšte radim. Iako solidno zarađujem, ostatak života ne želim da provedem za šankom. Planiram odlazak preko granice", priča Ana.

Nataša Kostić je završila Višu pedagošku školu i već deset godina je konobarica.

"Kada sam stavila kecelju i uzela poslužavnik, mislila sam da ću ostati ovde samo dva meseca. Međutim, godine sam provela kucajući na sva vrata, ispisala brdo molbi, pa sam na kraju ovde svila gnezdo", objašnjava ona.

Bila je odlična na ispitima iz pedagogije i psihologije.

"Ne može me iznervirati gost, izbaciti iz ravnoteže jer u pomoć prizovem Frojda, Adlera i Junga"
, priča Kostićeva.

U jednom supermarketu radi Dragica Jovanović, profesorka književnosti, koja nikada nije radila u struci.

"Uvek je trebala veza, politička ili kumovska, ja je nisam imala", kaže Dragica.

Diplomirala je sa prosečnom ocenom devet i znanje koristi i za kasom.

"Kada vidim nervozan bračni par, prepirku ispred kase, recitujem im “Nokturno” Federika Garsije Lorke, a kupcu koji nas grdi zbog cena Šantićevu “Ostajte ovdje”. Decu kojoj roditelji nisu u stanju da ispune sve želje umirujem stihovima Čika Jove Zmaja", priča kasirka.

Izvor: Blic

Pogledajte još